Dienstenbond CNV

Nieuws

20 januari 2009

Cao-overleg mode- en sportwinkels eindelijk op gang

Na veel informele gesprekken en het aftasten van mogelijkheden zijn maandag 19 januari eindelijk de formele onderhandelingen hervat over een nieuwe breed gedragen CAO voor de mode- en sportwinkels. CNV Dienstenbond heeft goede hoop dat er binnen afzienbare tijd een CAO tot stand kan gaan komen.

De Historie
In 2006 heeft Mitex een CAO gesloten zonder de belangrijke vakbonden in de branche, waaronder CNV Dienstenbond. Een CAO waar in de beleving van CNV Dienstenbond teveel achteruitgang zat ten opzichte van de oude CAO. CNV Dienstenbond heeft zich op het standpunt gesteld dat de die CAO op onderdelen echt verbeterd moet worden, willen we daarmee akkoord kunnen gaan.

Informeel overleg
Het vertrouwen was door de gang van zaken over een weer beschadigd en we hebben de afgelopen maanden gebruikt om met name in de relatie tussen werkgevers en werknemers goed te investeren. Dat heeft heel veel tijd gekost, want er was natuurlijk wel erg veel gebeurd. Dat is ook de reden waarom het hele traject wat lang geduurd heeft en jullie een tijd niet veel van ons hebben gehoord. In de maand december zijn alle partijen tot de slotsom gekomen dat de tijd rijp was om weer formeel met elkaar aan tafel te gaan om een goede CAO te gaan sluiten. Alle partijen hebben het belang van een gedragen CAO onderschreven en we zijn aan het werk gegaan.

Hoe gaan we het doen?
Wij hebben ons heel goed gerealiseerd dat we niet alle punten waarmee wij het oneens zijn zullen kunnen repareren. We hebben, naar aanleiding van jullie inbreng, een aantal punten geformuleerd die anders moeten. Daarnaast willen we dat de CAO toegankelijk, leesbaar en duidelijk is. We zijn dus bezig een geheel nieuwe tekst te schrijven. Hierin wordt aandacht gegeven aan de wachtdagen bij ziekte, de normering voor bepalen van overwerk, het dagvenster voor de uren, de referteperiode voor flexibele uren, afspraken over zon- en feestdagen, het aanzeggen van roosters en natuurlijk een goede loonsverhoging. Daarnaast hebben alle partijen de wens uitgesproken om tot een meerjarige CAO te komen om er voor te zorgen dat er weer rust en duidelijkheid is. Dat wordt een hele opgave, dat realiseren we ons heel goed. Toch gaan we ferm aan de slag en hebben echt de verwachting dat er goede afspraken uitkomen die jullie goedkeuring kunnen hebben.

Eerste overleg
Het eerste overleg van 19 januari is goed verlopen en de sfeer is positief en constructief. Over de uitkomsten is nu nog geen zinnig woord te zeggen dat zal de volgende onderhandelingsronde moeten blijken. We zullen de volgende ronde echt inhoudelijk aan de slag gaan en proberen tot een goede CAO te komen. De volgende ronde is gepland op dinsdag 27 januari. Hierna zullen we jullie natuurlijk weer informeren over de stand van zaken en wat meer op de inhoud ingaan.

Dank voor het geduld
Als slotopmerking wil ik jullie bedanken voor het geduld en standvastigheid die jullie in de afgelopen jaren hebben laten zien. Het is niet niks wat er allemaal gebeurd is. Jullie standvastigheid en het gezamenlijk optrekken van vakorganisaties gaat er nu waarschijnlijk toe leiden dat we weer een CAO gaan krijgen waar we de komende jaren mee vooruit kunnen.

Informeer je collega's dat we nog steeds aan de slag zijn voor een goede CAO en dat dat nu concreet lijkt te worden. Het is nu de tijd om weer eens van ons te laten horen. Gebruik onderstaande bon om onze bond nog groter te maken en zodoende een goede positie in de Mode Sport te kunnen hebben.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670615 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ).