Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. IJsselmeerziekenhuizen IX

IJsselmeerziekenhuizen IX

Kamerstuk, 22 januari 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/TSZ-2908420

22 januari 2009

Geachte voorzitter,
Op 16 januari heb ik u een brief gestuurd over de stand van zaken bij de IJsselmeerziekenhuizen. In deze brief heb ik aangegeven u deze week nader te informeren over de herziening van het bij de Nederlandse Zorgautoriteit ingediende steunverzoek.

De NZa heeft op vrijdag 16 januari aangegeven het steunverzoek nog niet te kunnen honoreren en heeft daarom een voorgenomen besluit gepubliceerd. De aanvraag voldoet volgens de NZa nu nog niet aan de eisen voor steunverlening, onder meer omdat het businessplan van het ziekenhuis onvoldoende onderbouwd is. De NZa heeft echter ook aangegeven dat ze het businessplan `reparabel' achten en heeft de partijen de kans gegeven het businessplan te herzien. Voordat de NZa tot definitieve besluitvorming komt, kunnen de indieners van de steunaanvraag de steunaanvraag dus nog aanpassen.

Op dit moment werken de betrokken partijen, de MC| Groep, het ziekenhuis en de zorgverzekeraar Achmea, hard aan de herziening van het steunverzoek. De NZa staat de partijen hierin bij middels een helpdesk. Voor deze herziening is nog een aantal dagen nodig en daarom is het voeren van een debat vandaag over dit onderwerp voorbarig.

Zoals ik u in mijn brief van 16 januari en ook in alle voorgaande brieven en debatten heb gemeld, is de continuïteit van zorg cruciaal en gegarandeerd. Dat geldt zowel voor de korte als de langere termijn. Gedurende de afwikkeling van het steunverzoek kunnen de patiënten uiteraard gewoon in het ziekenhuis terecht en gelet op het feit dat hier sprake is van een systeemziekenhuis, noodzakelijk om de continuïteit van zorg te waarborgen, moet rechtsom of linksom ook voor de langere termijn een oplossing worden gevonden.

Hoogachtend,

de minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink