Groen!

Groen! eist spoeddebat over Vlaamse miljardensteun aan KBC

Datum
22/01/2009

Auteur
Mieke Vogels voor Vlaamse fractie

Categorie
In Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid

Enkele uren na het verontrustende debat in het Vlaams parlement over de begroting 2009 kondigde de Vlaamse regering vanmorgen aan dat ze 2 tot 3,5 miljard in de bank KBC zal pompen. Mieke Vogels, Groen! voorzitster roept parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten op om meteen het Vlaams parlement samen te roepen voor een spoeddebat: â De Vlaamse regering mag een dergelijke beslissing niet nemen zonder het parlement te raadplegen. Tot het Vlaams parlement zijn fiat gegeven heeft, kan de CBFA de handel in KBC-aandelen opschorten.â

Gisteren ging de discussie in het Vlaams parlement nog over de 700 miljoen EUR van het relanceplan die volgens de SERV niet begroot was, waardoor ook de Vlaamse begroting dreigt met een tekort. Vanmorgen doet de regering er nog een schep bovenop met miljarden extra uitgaven. Groen! stelt de noodingreep op zich niet in vraag, maar vindt dat het parlement zich in zo'n belangrijke beslissing en voor zo'n groot bedrag over alle modaliteiten moet kunnen uitspreken.

Groen! heeft immers een aantal vragen. Het feit dat niet gekozen wordt voor een (tijdelijke) nationalisatie en dat de Vlaamse regering voor zoveel geld aandelen koopt zonder dat ze daar stemrecht voor krijgt, is zeker voor discussie vatbaar. Een (tijdelijke) nationalisatie van de KBC zou ervoor zorgen dat de volledige winsten voor de belastingbetaler zijn en dat de overheid een krachtig instrument in handen krijgt om de financieel economische crisis in Vlaanderen te bestrijden. Het parlement moet in elk geval volledig inzicht krijgen in de gevolgen van deze reddingsoperatie voor de Vlaamse belastingbetaler en over de garanties die de regering zou bekomen hebben voor investeringen in de lokale economie in Vlaanderen.

Een dergelijke ingreep van de overheid, die de KBC-groep tot nu toe altijd principieel afhield, moet volgens Groen! ook leiden tot een versterkte controle van de overheid op het beleid van de bank. Het aanduiden van twee afgevaardigden van de regering in der Raad van Bestuur volstaat allicht niet.
Groen! heeft ook de grootste vragen bij de afstemming tussen de federale en de Vlaamse regering. "De aandelen van KBC kelderden na bijzonder ongelukkige uitlatingen van federaal minister van Financiën Didier Reynders en na gebleken was dat de federale regering niet direct actie zou ondernemen. De Vlaamse belastingbetaler krijgt hiervoor nu de rekening gepresenteerd onder het mom dat KBC een Vlaamse bank zou zijn. Maar deze redenering houdt uiteindelijk geen steek. De houdbaarheidsdatum van financiënminister Didier Reynders is wat Groen! betreft al lang overschreden," besluit Mieke Vogels.

Contact: mieke vogels -