Groen!

Groen! steunt het voorstel van de milieubeweging voor 100 km/u op autostrades

Datum
22/01/2009

Auteur
Eloi Glorieux voor Vlaamse fractie

Categorie
In Mobiliteit en verkeersveiligheid

Groen! wil dat het debat over een lagere maximumsnelheid (100km/u) voor de Brusselse Ring dringend zowel in het federaal als in de gewestparlementen gevoerd wordt. Groen! diende eerder al een resolutie in om de snelheid op de Brusselse ring te verlagen tot 100 km/u. Ook in het Brussels parlement dringt Groen! hierop aan. Door te kiezen voor een snelheidsbeperking tot 100 km/u kan ook de capaciteit op de ring opgevoerd worden zodat de geplande megalomane verbreding van de ring niet nodig is.

De Bond Beter Leefmilieu stelde vandaag een studie voor van Transport & Mobility Leuven over de effecten van hogere of lagere snelheden voor personenwagens op autostrades, voor de verkeersveiligheid en voor het milieu. De resultaten zijn bijzonder duidelijk. Het verlagen van de snelheid tot 100 km/u op de autosnelwegen zou leiden tot de helft minder verkeersdoden op autostrades en tot minder lawaai en vervuiling (bijv. 30% minder fijn stof en 12% minder CO2).

De BBL dringt aan op verder studiewerk en een breed maatschappelijk debat. Maar met de gegevens die nu al voorliggen, is Groen! het voorstel om tot een 100 km/u- norm te komen, erg genegen. De studie in opdracht van de BBL bevestigt de bevindingen na de recente snelheidsverlaging bij het smogalarm. Ook toen bleek dat er minder fijn stof vrij kwam en dat de doorstroming bovendien verbeterd werd.

Groen! vraagt in eerste instantie een snelheidsverlaging op alle ringwegen in de omgeving van steden om zo de milieu- en lawaai-overlast te beperken en de veiligheid te verhogen. Op termijn kan werk gemaakt worden van een algemene snelheidsverlaging tot 100 km/u op alle Belgische autostrades.

Contact: Eloi Glorieux -