Partij van de Arbeid

Winkeltijden: lokaal blijft aan zet

22-01-2009 01:53

De PvdA-fractie pleit ervoor dat gemeenten zelf mogen kiezen of winkels wel of niet op zondag open zijn. De gemeenten moeten hun beslissing wel goed onderbouwen. Daarbij moeten alle belangen zorgvuldig worden afgewogen. Woordvoerder Pauline Smeets:'Het lokale bestuur blijft aan zet. Zij zitten het dichtst op de burgers en bedrijven.

Op dit moment denkt de Tweede Kamer na over voorstellen om de Winkeltijdenwet aan te passen. Voor de PvdA blijven de afspraken in het coalitieakkoord overeind staan. De PvdA wil dat afzonderlijke gemeenten op basis van dezelfde regels een besluit nemen over de openstelling van winkels op zondag.

Pauline Smeets: 'Mijn fractie staat pal voor het behoud van werkgelegenheid, zeker in deze economisch onrustige tijd. De PvdA acht het van groot belang dat de werknemer kan rekenen op een goede balans tussen werk en privé.

Elke gemeente kan 12 zondagen aanwijzen, en daarbovenop met een beroep op de toerismebepaling eventueel extra zondagen kiezen tot een maximum van 52, oftewel elke zondag open. De lokale overheid blijft daarmee, onder voorwaarden, de Winkeltijdenwet zelf invullen. Het draagvlak onder de belanghebbenden, ondernemers, consumenten en werknemers, staat daarbij hoe dan ook voorop.

De PvdA heeft er vertrouwen in dat de belangenafweging door de lokale vertegenwoordigers zorgvuldig gebeurt. De keus om juist op zondag te werken willen wij niet aantasten. In de huidige wet veroorzaakt de toerismebepaling veel onduidelijkheid. Dit kabinet wil die onduidelijkheid nu wegnemen.