CDA

De Vries: Problemen bij Philadelphia mogen niet ten koste gaan van zorg

De continuïteit van zorg voor alle cliënten van Philadelphia Zorg moet gewaarborgd zijn.

De financieel zorgelijke situatie waarin de instelling verkeert, mag niet worden afgewenteld op kwetsbare cliënten. Dat was de boodschap van CDA-kamerlid Jan de Vries woensdag in een debat over de problemen bij de zorginstelling. Philadelphia Zorg presenteerde zich als een instelling met kleinschalige en identiteitsgeboden zorg, maar wordt nu door mismanagement in haar continuïteit bedreigd. De Vries: âHet is onthutsend om te zien dat de aandacht van de bestuurders en toezichthouders vooral naar fusietrajecten en organisatiegroei ging, en niet naar uitvoering van haar kerntaken. Het College Sanering spreekt zelfs van âbestuurlijke obesitasâ.â

De CDAâer vroeg in het debat de garantie van de staatssecretaris dat ook de zorg voor kwetsbare verstandelijk gehandicapten met een complexe zorgvraag en ouderen met een specifieke zorgvraag gegarandeerd blijft. Bovendien wil hij dat het vertrouwen in Philadelphia door een breed gedragen herstelplan snel hersteld wordt. âDat gunnen wij alle zorgvragers, ouders, verwanten en medewerkersâ, aldus De Vries. In zijn ogen past bij het herstel van het vertrouwen dat ook de bestuurlijke fusie van Philadelphia Zorg in Espria serieus wordt herzien. Jan de Vries steunde hierin het pleidooi van alle zorgvragers, ouders, verwanten en medewerkers. âPhiladelphia Zorg heeft bewezen wat de negatieve gevolgen van grootschaligheid kunnen zijnâ, zo stelde hij.

De zaak laat volgens De Vries weer zien hoe groot het belang is van een integrale visie op goed bestuur van zorginstellingen. Die visie wordt in maart verwacht. âWe hebben nu bij mismanagement of een verkeerde oriëntatie van bestuurders onvoldoende mogelijkheden om dit te controleren of corrigeren. Alleen met een degelijke integrale visie kan er weer snel een goede balans ontstaan tussen het borgen van de publieke belangen in de zorg en het bezielde ondernemerschap dat daarvoor nodig isâ, besloot De Vries zijn betoog.
---