Nieuw-Vlaamse Alliantie


België torpedeert KBC, Vlaanderen gooit reddingsboei (maar niet de beste) (22/01/09)

De regering Van Rompuy I draagt een zware verantwoordelijkheid voor de dramatische koersval van de KBC. Minister van Financiën Reynders kondigde dinsdagavond een reddingsplan aan. Voldoende voor de PS om dwars te gaan liggen. Vervolgens besloot de kern om niet te beslissen en aan haar financiële stuurgroep te vragen om te toestand te analyseren (!) Dat premier Van Rompuy dit toeliet is onverantwoord. Door dit gebrek aan daadkracht ging de grootste bank nog meer de dieperik in.

Als België blokkeert, moet Vlaanderen besturen. De Vlaamse regering deed dit ook, zoals het in zulk geval hoort, in alle stilte. De Vlaamse regering leent zelf 2 miljard en verleent op haar beurt een achtergestelde lening van 2 miljard aan de KBC. In ruil daarvoor krijgt de Vlaamse regering een bepaald rendement en 2 bestuurders. KBC moet in ruil (meer) kredieten blijven verstrekken aan Vlaamse particulieren en ondernemers.

Dit gebeurde nadat de KBC deed wat noodzakelijk is: haar rommelkredieten op nul waarderen, de pil in één keer doorslikken. De bank van hier, een fundamenteel gezonde bank mocht niet ten onder gaan. Daarvoor is hij te essentieel voor onze Vlaamse welvaart en tewerkstelling. Met de eenmalige afwaardering en de achtergestelde lening van de Vlaamse overheid is de solvabiliteit van de bank hersteld, tenzij de druk van de markt noopt om tot een kernkapitaal van meer dan 10% te komen. Wellicht daarvoor heeft de KBC nog een bijkomend trekkingsrecht van 1,5 miljard.

De N-VA begrijpt dat de aandeelhouders geen verdere verwatering van hun aandelen wilden, maar de Vlaamse regering had precies wel in het kapitaal moeten intreden. De overheid hoort het algemeen belang te dienen. Als de belastingbetalers zulke grote inspanningen leveren, moeten zij ook de vruchten van het latere herstel kunnen plukken. Een achtergestelde lening is immers de facto even risicovol als kapitaalinbreng. De Vlaamse regering had dus een echte kapitaalinbreng moeten doen en aandelen voor haar geld vragen. Dit zou haar toelaten om van het opwaartse potentieel te genieten en te gepasten tijde weer uit te treden met een meerwaarde. Meerwaarde die we nodig zullen hebben om meer te investeren in de toekomst, willen we in 2020 de VIA-doelstellingen halen.

Auteur:
Vlaams volksvertegenwoordiger
Geert Bourgeois

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: http://www.n-va.be