Voorzitter Tweede Kamer en CDS bezoeken Afghanistan

Afgelopen dagen heeft de Voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet samen met de Commandant der Strijdkrachten, Peter van Uhm, een bezoek gebracht aan Afghanistan. Tijdens een vierdaagse reis bezochten ze Kabul, Kandahar, Tarin Kowt, Chora en Deh Rawod. Mevrouw Verbeet maakte van de gelegenheid gebruik om op alle locaties haar waardering namens de Tweede Kamer over te brengen voor de inzet van de Nederlandse militairen.

In Kabul werd een bezoek gebracht aan het ISAF-Hoofdkwartier. Daar werd een update gegeven over de ISAF-missie in Afghanistan. Er werd gesproken over de lopende kiezersregistratie die met het oog op de komende presidentsverkiezingen gaande is. Bij deze registratie worden nieuwe kiezers geregistreerd. Er zijn inmiddels 3,6 miljoen nieuwe kiezers geregistreerd, waarvan 35% vrouwen. De Voorzitter van de Tweede Kamer bezocht in Kabul tevens het Afghaanse parlement en had daar een gesprek met de voorzitter van het parlement en vrouwelijke parlementsleden.

Op Kandahar vond naast een bezoek aan luchtmachteenheden een ontmoeting plaats met de Nederlandse generaal-majoor Mart de Kruif. Hij voert het commando over de ISAF-operatie in het zuiden van Afghanistan.

In Uruzgan werden drie locaties bezocht. Naast Tarin Kowt en Deh Rawod werd Forward Operating Base Mirwais in Chora aangedaan. Daar werd een overzicht gegeven van de vorderingen in deze regio en de lopende operatie Tura Ghar. Operatie Tura Ghar heeft tot doel om een permanente patrouillebasis in de Baluchivallei te bouwen om als zodanig de hele vallei onder controle van de Afghaanse autoriteiten te houden.

Noot voor redacties (