Woonbond


22-01-2009

Actie tegen huurverhoging van ruim 50 procent

De Amsterdamse Huizenhandel en Administratiemaatschappij (AHAM), verhuurder van zo'n 115 woningen in het Haarlemse Houtvaartkwartier, heeft besloten tot een forse huurverhoging. Deze bedraagt ruim 50 procent. De huurders zijn enorm geschrokken. Vlak voor kerst ontvingen zij een brief waarin de verhuurder de huurverhoging aankondigde.

De betrokken huurders zijn gewend aan een geïndexeerde jaarlijkse huurverhoging, dus met het inflatiepercentage. Een verhoging met meer dan 50 procent valt hen dan ook rauw op het dak. Op juridische gronden kan niets worden ondernomen tegen het plan van de AHAM, maar volgens Woonbonddirecteur Ronald Paping is duidelijk dat het hier om een extreme en niet-sociale verhoging gaat. 'De bewoners worden hiermee bij wijze van spreken uitgerookt. Ik vind het goed dat zij proberen via de publiciteit en politieke druk hier wat tegen te doen.' De Woonbond op zijn beurt zal de discussie aankaarten over de hoogte van de liberalisatiegrens. 'Op grond van wat deze huurders overkomt, is duidelijk dat die grens fors omhoog moet, minstens met enkele honderden euros.

Paping adviseert huurders die een contract tekenen voor een huur van meer dan 631,73 (de huidige liberalisatiegrens) direct te controleren of dat gezien de kwaliteit van de betreffende woning niet teveel is. 'Als de maximale huur van de woning op grond van het puntenstelsel lager ligt dan de liberalisatiegrens, heeft de huurder zes maanden de tijd om naar de huurcommissie te gaan en de huur te laten verlagen. Doe hij dat niet, dan zit hij aan de geliberaliseerde hoge huurprijs vast.'