Radioprogramma geeft inheemse kinderen in Mexico een stem 22 januari 2009, Tenango, Mexico - Inheemse kinderen uit de armste en meest afgelegen gebieden van Mexico krijgen een eigen radioprogramma. Unicef en haar onderwijspartner Ciesas willen met dit nieuwe radioproject kinderen een stem geven.

Naar aanleiding van een lerarenstaking in 2006 werden de scholen in de staat Oaxaca maandenlang gesloten. Vooral meisjes en inheemse kinderen hebben onder de staking geleden. Het nieuwe radioproject kan hen weer wat mondiger maken.

Mexicaanse kinderen vertellen op de radio over hun leven in inheemse gemeenschappen. Foto: Unicef Mexicaanse kinderen vertellen op de radio over hun leven in inheemse gemeenschappen. Foto: Unicef

Verhalen vertellen
In het afgelegen dorpje Tenango bijvoorbeeld, leren kinderen met radioapparatuur omgaan zodat ze hun eigen programma's kunnen opnemen. De 13-jarige Alondra Carrera is een van de eerste leerlingen die meewerkt aan het radioproject. Ze blijkt een begenadigd verhalenverteller. Op de radio trakteert ze de luisteraars op uitgebreide familieverhalen en vertelt hoe het is om op te groeien in een van de inheemse gemeenschappen van Mexico.

Eigen taal
Op de radio worden de kinderen aangemoedigd om in hun eigen inheemse taal te spreken. Dit was een aantal jaren geleden nog ondenkbaar. "Als je een volwaardig Mexicaans burger wilde zijn, moest je de Spaanse taal spreken. Dus ook in de klas," vertelt Arturo Guererro, werknemer bij Ciesas. Het radioproject is daarom erg belangrijk voor de kinderen. "We leren onze taal, cultuur en tradities respecteren," vertelt Alondra.

Mobiele radiostations
De radioprogramma's worden door vele radiostations uitgezonden. In afgelegen dorpjes, waar niet altijd een radiostation is, komen mensen bijeen op het centrale plein en luisteren gezamenlijk naar de uitzendingen die via luidsprekers worden uitgezonden. Ook ambulances, die niet meer worden gebruikt, rijden door de dorpen en spelen de radioprogramma's via hun luidsprekers af.