Wageningen Universiteit en Researchcentrum tweetalige school uit ambitie Ouder kiest tweetalige school uit ambitie

22 jan 2009

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Ouders die hun kinderen tweetalig onderwijs laten volgen, doen dat om hun kroost een voorsprong te geven op de arbeidsmarkt. Met een kosmopolitische kijk op de wereld en een open houding naar andere culturen heeft het weinig te maken. Dat schrijft socioloog dr. Don Weenink van Wageningen Universiteit in het blad Sociology.

In Nederland volgen enkele duizenden kinderen tweetalig onderwijs op een van de ruim honderd scholengemeenschappen die dit aanbieden. Weenink onderzocht hoe kosmopolitisch de ouders van deze leerlingen zijn. Dat blijkt nogal tegen te vallen. Het gaat de meeste ouders er vooral om hun kinderen goed Engels te leren spreken en schrijven. Ouders willen hun kinderen daarmee een voorsprong geven op de arbeidsmarkt.

Dat kun je in zekere zin ook wel kosmopolitisch noemen, nuanceert Weenink. âHet gaat die ouders erom hun kinderen vaardigheden aan te leren waarmee je je makkelijker beweegt in de internationale arena. Ik noem dat het verwerven van kosmopolitisch kapitaal: kennis en vaardigheden waarmee je de concurrentie met anderen aankunt.â In die pragmatische zin zijn ouders kosmopolitisch. Maar dat heeft dus niets van doen met een diepgevoelde verbondenheid met andere culturen. âOuders hebben gewoon het beste met hun kinderen voor. Vaak zijn het ouders die zelf ook internationale ervaring hebben. Ze hebben een heel sterk besef van de waarde van dit soort vaardigheden in de wereld.â

Opmerkelijk daarbij is dat het nogal uitmaakt of het kind een jongen of een meisje is. Voor jongens vinden ouders de verwerving van kosmopolitisch kapitaal en buitenlandse ervaring veel belangrijker dan voor meisjes. âVoor meisjes hebben ze dat veel minder graag. Dat duidelijke verschil is verrassend en heel traditioneel.â Overigens blijkt de sociale achtergrond van de ouders van geen belang. Doorslaggevend zijn vooral hun ambities. Hoe ambitieuzer de ouders en hoe internationaler hun eigen oriëntatie is, hoe belangrijker ze het vinden dat hun kinderen tweetalig onderwijs volgen. Ambitieuze ouders willen dat hun kinderen ook goed presteren. Tweetalig onderwijs is dan zetje in de rug naar een mooie carrière. / Roelof Kleis

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie archief op http://www.resource-online.nl.