Provincie Noord-Holland

Meer toeristen naar Medemblik

22-1-2009

Verbeteren van de kwantiteit en kwaliteit van aanlegplaatsen voor de chartervaart, meer openluchtrecreatieplaatsen en meer waterrecreatie. Dat is het doel van de 1,9 miljoen subsidie die de provincie Noord-Holland beschikbaar stelt aan de gemeente Medemblik voor het Vooroeverproject.

De Vooroever is een project waarmee in 1992 is gestart. Met de aanleg is tussen Medemblik en Andijk een veelzijdig natuur- en recreatiegebied aan het IJsselmeer ontstaan. Dit project wordt uitgebreid om meer ruimte te bieden aan recreatie en natuur en moet de toeristische mogelijkheden in Medemblik vergroten. Gedeputeerde Jaap Bond: Dit project is een geslaagde samenwerking van recreatie op en langs het water met natuurontwikkeling en het benutten van toeristische trekpleisters van Medemblik.

Meer toeristen

Het geld van de provincie zal worden gebruikt voor de aanleg van strekdammen, het uitdiepen van de vaargeul waarna het zand kan worden gebruikt voor natuurontwikkeling en het aanbrengen van aanmeervoorzieningen. Door de vaargeul en aanlegvoorzieningen krijgen cruisevaartschepen de mogelijkheid om buitendijks aan te meren bij het stoomgemaal in Medemblik. Ook wordt een zwaaikom voor schepen aangelegd zodat zij kunnen keren. Doel is om meer toeristen naar Medemblik te trekken.

Water als Economische Drager

Noord-Holland wil de economische mogelijkheden van water optimaal benutten. Daarom verstrekt de provincie vanuit het programma Water als Economische Drager subsidies aan nautische projecten die de economie en werkgelegenheid stimuleren. De provincie Noord-Holland is een waterrijke provincie met een grote ligplaatscapaciteit voor watersporters. De watersport levert een belangrijke economische bijdrage aan Noord-Holland. Het grootste deel van de bestedingen en banen komt voor rekening van de watersportindustrie ( 427 miljoen en 4510 banen).

Nieuwsredactie