Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

22 januari 2009, 16.00 uur

Een Fennek op patrouille tijdens operatie Tura Ghar. De afgelopen week stond voor de Task Force Uruzgan (TFU) vooral in het teken van operatie Tura Ghar. Met deze operatie in de Baluchivallei is een belangrijke stap gezet om een bolwerk van de opstandelingen onder controle te brengen van de Afghaanse overheid en ISAF.

Ongeveer 800 militairen van de Afghan National Army (ANA) en Nederlandse en Australische ISAF-eenheden trokken het gebied in. Daarbij zijn er heel beperkt gevechtshandelingen geweest, meest gericht op vijandelijke waarnemers. Wel werden diverse Improvised Explosive Devices (IED´s) opgespoord en onschadelijk gemaakt. Bij huiszoekingen en in schuilplaatsen van de opstandelingen werd een grote hoeveelheid wapenmateriaal en communicatieapparatuur gevonden.

Het Provinciaal Reconstructie Team haalt de contacten met de lokale bevolking aan.

De bevolking reageerde positief op de komst van de veiligheidstroepen. In contacten met de militairen uitten de inwoners de hoop dat hiermee de veiligheid in het gebied wordt vergroot. Binnenkort begint de bouw van een patrouillebasis die de aanwezigheid van de ANA in dit deel van de vallei een permanent en zichtbaar karakter moet geven.

Veiligheidsconferentie De regionale en provinciale commandanten van de verschillende veiligheidsdiensten in Uruzgan kwamen zondag 18 januari voor een conferentie bijeen in Tarin Kowt. In het PRT-huis op Kamp Holland spraken zij met vertegenwoordigers van de TFU over de ontwikkeling van hun eigen diensten. Naast de zware Afghaanse delegatie, waaronder gouverneur Hamdam, was ook Commandant Regional Command South, generaal-majoor Mart de Kruif, aanwezig. De conferentie vond plaats op uitnodiging van Commandant TFU, kolonel Kees Matthijssen. Met de veiligheidsconferentie bracht Matthijssen de belangrijkste spelers op veiligheidsgebied bij elkaar.

Generaal-majoor Wahdat, de politiecommandant van Zuid-Afghanistan, onderkende het belang van opleidingen, zodat agenten weten wat er juridisch wel en niet is toegestaan. De commandant van de Afghaanse inlichtingendienst NDS, brigadegeneraal Zakharyia, zag daarnaast oplossingen in de aanpak van werkloosheid. "We moeten ons niet alleen richten op de politie en het leger, maar vooral op de Afghaanse bevolking. Er is veel werkloosheid en armoede. Omdat onderwijs daarin een belangrijke rol speelt, moeten we scholen openen om mensen te onderwijzen."

Coördinatiecentrum Deze week is begonnen met de bouw van het nieuw pand voor het Operational Coordination Centre Provincial (OCCP). Het nieuwe gebouw komt te liggen tussen de binnenste en buitenste beveiligingsring van Kamp Holland. Het coördinatiecentrum van de Afghaanse veiligheidsdiensten functioneert steeds beter. Zo coördineerde het OCCP afgelopen maanden de beveiliging van twee grote evenementen op bestuurlijk gebied: de Peace Jirga en de Governors Conference.

Een Afghaanse aannemer is gestart met de bouw van het OCCP.

Momenteel speelt de coördinatie van de kiezerregistratie een grote rol in de werkzaamheden van de in het OCCP participerende diensten: het Afghaanse leger, de politie en de inlichtingendienst. Kolonel Kees Matthijssen zegde het nieuwe gebouw in november toe om de werkzaamheden van het OCCP nog verder te kunnen optimaliseren. De TFU ziet toe op de werkzaamheden van het coördinatiecentrum.

Bijeenkomst voor vrouwen Op 15 januari is in Deh Rawod naast de reguliere shura (bijeenkomst) met stamoudsten ook een vrouwenshura gehouden. Dit gebeurde in november voor het eerst en komt sinds die tijd regelmatig voor, waarbij het aantal deelnemende vrouwen toeneemt. In bijzijn van vrouwelijke militairen van de TFU spraken de vrouwen over hun leefsituatie en wensen en mogelijkheden voor inkomsten waarbij met name de vaak benarde situatie van weduwes naar voren werd gebracht.

Vuurcontacten * Tijdens operatie Tura Ghar in de Baluchivallei is een aantal malen vuur uitgebracht op waarnemers die de bewegingen van de veiligheidstroepen observeerden. In enkele gevallen is daarbij ISAF-luchtsteun ingezet, waaronder eenmaal een Apache-gevechtshelikopter van de Nederlandse Air Task Force (ATF). * Vijandelijke strijders hebben een handgranaat richting een TFU-eenheid gegooid, daarbij zijn geen slachtoffers gevallen. * Kamp Holland is op zondag 18 januari doelwit geweest van een raketbeschieting, ook daarbij vielen geen slachtoffers. * Naast de opgespoorde IED`s in de Baluchivallei is in ook de omgeving van Deh Rawod een IED gevonden en onschadelijk gemaakt. * F-16´s van de ATF zijn eenmaal ingezet om ISAF-grondeenheden in het zuiden van Afghanistan te ondersteunen. Daarbij zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen aan vijandelijke zijde.

Regional Command South Gebaseerd op inlichtingen is vorige week een voertuig gevonden. Deze was gevuld met springstof en geprepareerd voor een zelfmoordaanslag. Later in de week hebben de Afghaanse National Security Forces nog een zelfmoordaanslag weten te verijdelen.

In de provincie Helmand reikt het World Food Programme (WFP) onder meer tweemaandelijkse rantsoenen boter, graan en bonen uit aan studenten en leraren die cursussen Engels volgen. In totaal nemen meer dan 8500 studenten aan dit programma deel. Vrouwen genieten de prioriteit bij het verdelen van de cursusplaatsen.