Gemeente Breda

Monitor Onderwijshuisvesting 2007-2008 Breda: terugkijken én vooruitblikken

Eind 2007 is het Meerjarenplan Onderwijshuisvesting (MJP) 2007-2010 vastgesteld, met een doorkijk naar 2011-2016.

Hiermee is ook het tienjaren investeringsplan vastgesteld, om aan te geven wanneer bouwprojecten naar verwachting worden uitgevoerd en welke kosten daarmee gemoeid zijn. Actuele (markt)omstandigheden kunnen zorgen voor aanpassingen van het MJP binnen het financiële kader van datzelfde meerjarenplan. De Monitor Onderwijshuisvesting Primair en Speciaal Onderwijs is ontwikkeld om jaarlijks terug te kunnen kijken. Nieuw bij de monitor 2007-2008 is dat de monitor nu ook vooruitkijkt om een realistische planning en realisatie van projecten mogelijk te maken.

Monitor 2007-2008

De monitor is tweeledig: deel één geeft inzicht in het kwalitatieve verloop van projecten en ontwikkelingen en hun betekenis voor de vraag naar onderwijshuisvesting voor de komende jaren. Daarnaast is ruimte voor de leereffecten van de versnelde scholenbouw.

Deel twee verschijnt in maart 2009 en zal een financiële verantwoording geven van de projecten over 2007 en 2008. Daarnaast bevat deel 2 het geactualiseerde meerjarenplan inclusief bijbehorend investeringsplan. Vanwege benodigd overleg met de schoolbesturen hierover, vraagt deel twee van de monitor meer voorbereidingstijd.

Terugblik monitor 2007-2008

Voor de geplande projecten is een aantal vertragingen geconstateerd en verklaard. Deels hebben vertragingen te maken met gewijzigde omstandigheden (zoals leerlingenprognoses) en deels met de toegenomen complexiteit van projecten. Binnen de gemeente Breda is inmiddels de leidraad projectmatig werken geïntroduceerd. Kern van projectmatig werken is een integrale benadering waarin met alle betrokken afdelingen binnen de gemeente een plan van aanpak, inclusief realistische planning en communicatieplan, worden opgesteld. Hiermee wordt de kans op vertragingen nadrukkelijk verminderd. Daarnaast zijn ontwikkelingen meegenomen die niet waren opgenomen in het meerjarenplan, zoals de stichting van een nieuwe Nutschool vanaf augustus 2010. Om de Centra voor Jeugd en Gezin in de brede scholen te kunnen huisvesten en om duurzaamheidsmaatregelen in scholen te kunnen treffen, zijn in de Kadernota 2009 extra middelen toegekend.

Vooruitblik

Eind 2009 volgt een nieuw scenario MJP, een nieuwe monitor over 2009 en een geactualiseerd MJP 2010.

Ook worden thema's, ambities en risico's voor de komende jaren benoemd. Voorbeelden van thema's zijn: duurzaam bouwen, het binnenmilieu, de Nutsschool locatie en passend onderwijs. Voorbeeld van een risico is de extra behoefte aan tijdelijke huisvesting in Princenhage vanwege de onvoorzien sterke leerlingengroei. Daarnaast is de belangrijkste ambitie voor de komende periode het werken met reële en ambitieuze planningen van projecten én de realisatie van deze planningen.

Breda, 21 januari 2009