Buma/Stemra

Buma/Stemra neemt deel aan het Pan-European Digital Licensing (PEDL)-initiatief van Warner/Chappell Music

Warner/Chappell Music, de mondiale uitgeversarm van Warner Music Group, en Buma/Stemra,de Nederlandse organisatie die de belangen behartigt van componisten en tekstschrijvers en de inning van royalty's verzorgt, hebben vandaag bekendgemaakt dat Buma/Stemra als nieuwste incasso-organisatie gaat deelnemen aan het Pan-European Digital Licensing (PEDL) initiatief van Warner/Chappell. Het PEDL-initiatief, waarbinnen niet-exclusieve rechten in het Anglo-Amerikaanse repertoire van Warner/Chappell Music worden verleend, staat open voor incasso-organisaties die bereid zijn zich te houden aan een reeks gemeenschappelijke normen die zijn bedoeld om de transparantie, efficiency en aanspreekbaarheid in de administratie van auteursrechten te vergroten, en een accurate en passende vergoeding voor auteurs te bewerkstelligen.

PEDL biedt nu digitale diensten met een vrijere keuze uit de verschillende incasso-organisaties waar de pan-Europese rechten van Warner/Chappell's kunnen worden verkregen. Het initiatief vormt een belangrijke stap voorwaarts op weg naar wat het uiteindelijke doel is van Warner/Chappell: een proces waarin de aanvraag voor een Europese digitale licentie eenvoudig aan één loket kan worden afgehandeld, terwijl de waarde voor rechthebbenden wordt behouden en nieuwe mogelijkheden worden geschapen voor de auteurs. De organisaties die zich tot nu toe hebben verbonden aan het PEDL-initiatief zijn: MCPS, GEMA, STIM, SACEM en SGAE. Andere organisaties worden van harte uitgenodigd mee te doen.

Jane Dyball, Senior Vice President, International Legal and Business Affairs, Warner/Chappell Music, zegt: 'Het doet ons veel genoegen Buma/Stemra welkom te mogen heten bij het initiatief en wij zijn zeer verheugd met het gesloten akkoord waarmee zij de benodigde rechten verkrijgen ons repertoire op pan-Europese grondslag te licentiëren. Een bijkomend voordeel van PEDL is dat het initiatief ons volledige transparantie geeft voor de licenties die organisaties zijn aangegaan alvorens deel te nemen aan het initiatief, en waar noodzakelijk de mogelijkheid aanpassingen in die overeenkomsten af te dwingen. Dat we konden we voorheen niet.'

Cees Vervoord, directievoorzitter van Buma/Stemra, zegt: 'Wij steunen PEDL als een initiatief dat pro-rechthebbende en pro-gebruiker is, en wij zijn zeer opgetogen over onze deelname eraan. De overeenkomst breidt onze samenwerking met Warner/Chappell verder uit en verstevigt de positie van Buma/Stemra met betrekking tot de uitrol en implementatie van concurrrerende nieuwe licentiëringsmodellen die aansluiten op de wensen van de hedendaagse markt. Buma/Stemra heeft er de afgelopen twee jaar ongelooflijk veel energie in gestoken de meest efficiënte organisatie met de laagste bedrijfskosten te worden. Wij zijn erg blij de dienst te kunnen verlenen die WCM van zijn partners vraagt.'

Over Warner/Chappell Music

Warner/Chappell Music is de bekroonde muziekuitgever van WMG. Tot de Warner/Chappell Music catalogus behoren fameuze klassiekers als 'Happy Birthday To You', 'Rhapsody in Blue', 'Winter Wonderland', de songs van Cole Porter en George en Ira Gershwin, evenals de muziek van Dido, Dr. Dre, Eric Clapton, Green Day, Led Zeppelin, Madonna, Nickelback, Red Hot Chili Peppers, Sheryl Crow, T.I. en vele anderen. Warner/Chappell Music is toonaangevend bij de ontwikkeling van innovatieve strategieën met betrekking tot de marketing en promotie van componisten en hun muziek. Dankzij de uitgebreide catalogus van de onderneming komen A&R-directeurs, muziekproducers, productiebedrijven van bioscoopfilms en televisieprogramma's en anderen die de beste muziek van de wereld willen opnemen of daarvoor een licentie willen verkijgen hier als eerste terecht.

Over Buma/Stemra

Buma/Stemra is de collectieve rechtenorganisatie die in Nederland de belangen behartigt van auteursrechthebbenden (componisten, tekstschrijvers en uitgevers). In Nederland zijn meer dan 16.000 rechthebbenden direct aangesloten bij Buma/Stemra. Daarnaast vertegenwoordt Buma/Stemra, op basis van de sterke dienstverlening, enige belangrijke internationale auteurs. Buma/Stemra heeft een ongekende staat van dienst. Door de investering in efficiënte systemen behoren de vergoedingen die de organisatie in rekening brengt voor de inning van royalty's tot de laagste in Europa, hetgeen aantoont dat de organisatie onder de juiste voorwaarden nu al door heel Europa concurrerrende diensten kan aanbieden.

Buma, ingesteld in 1913 na de invoering van de Nederlandse wet op het auteursrecht, richt zich op de openbaarmaking van muziek. De organisatie beheert de rechten (en verzorgt de inning van royalty's) met betrekking tot live optredens, radio- en tv-uitzendingen, verzending via kabel/satelliet/internet, achtergrondmuziek in winkels/restaurants, enz. De zusterorganisatie Stemra, opgericht in 1936, richt zich op de opname en vermenigvuldiging van muziek (mechanische reproductierechten). Deze organisatie gaat over de productie van cd's, audiovisuele producties, reclame, enz.