Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
22-01-2009

VU start pedagogisch onderzoek naar rol van kerken in Amsterdam Zuidoost

Hoe kan een effectief pedagogisch netwerk rond kinderen en jongeren uit allochtone gezinnen gevormd worden? VU-orthopedagoog en godsdienstpedagoog Sjoukje Wartena gaat in Amsterdam Zuidoost op zoek naar een antwoord op deze vraag. Naast scholen, ouderverenigingen, jeugdhulpverlening en welzijnsorganisaties betrekt de onderzoekster ook de kerken bij het onderzoek. Hoe kunnen de maatschappelijke activiteiten van religieuze instellingen betrokken worden in seculiere pedagogische netwerken? Het Oranje Fonds steunt dit onderzoek met een bijdrage van 40.000 euro.

Religie
Naast de 950.000 moslims zijn er ook 1.300.000 christelijke migranten in Nederland. Zij geven mede via 1100 `migrantenkerken' vorm aan het sociale leven. 200 van die kerken bevinden zich in Amsterdam, waarvan meer dan de helft in Amsterdam Zuidoost. Sjoukje Wartena onderzoekt of deze kerken met hun vele maatschappelijke activiteiten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de gewenste integratie. "Doordat we in Nederland vrij strikt vasthouden aan een scheiding tussen kerk en staat lijkt het erop dat we de nodige kansen in de ontwikkeling en integratie van een grote groep kinderen missen," zegt Wartena. "We gaan kijken hoe ouders, scholen en kerken nu met elkaar samenwerken en hoe dat beter kan in het belang van een grote groep kinderen in een stadsdeel waar veel (integratie)problemen samenkomen."

Amsterdam Zuidoost
"In Amsterdam Zuidoost zijn de achterstanden groot en de school-drop-out cijfers zeer hoog. Met haar grote Afrikaanse gemeenschap en haar honderd kerken is het echt een bijzonder stadsdeel, waar we ook ongebaande wegen moeten durven bewandelen om de jeugd een kans te geven," aldus de onderzoekster. Met dit promotieonderzoek vervolgt zij haar deelonderzoek uit het Sociale Cohesie Project `Migranten in Mokum, de betekenis van migrantenkerken voor de stad Amsterdam', dat in 2006 ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de VU aan de toenmalige





wethouder Aboutaleb, aangeboden werd en dat in 2007 de Marga Klompé Prijs ontving.

Financiering
De kosten van het onderzoek worden gezamenlijk gedragen door het Oranje Fonds en de Vereniging VU-Windesheim. Ook het Steunfonds Christelijk Onderwijs en het Steunfonds Rijn-Delfland dragen bij. Het Oranje Fonds is het grootste landelijke fonds op sociaal gebied. Per jaar keert het ongeveer 20 miljoen uit aan organisaties en projecten in Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba. Hierdoor bevordert het Oranje Fonds betrokkenheid in de samenleving. De Vereniging VU-Windesheim steunt het onderzoek vanuit haar betrokkenheid bij de stad Amsterdam en haar aandacht voor maatschappelijke vraagstukken.