Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 22 januari 2009

Kenmerk 013

Kunst op de Wallen: Opening Redlight Art Amsterdam

Op donderdag 22 januari hebben wethouder Carolien Gehrels, Fer Felder (De Key- De Principaal), Wil Codrington (stadsdeel Centrum) en Angela Serino (curator) Redlight Art Amsterdam officieel geopend. Onder de naam `Redlight Art Amsterdam' gaan acht kunstenaars een jaar werken in de zogenoemde Schellingpanden (Bergstraat en Korsjespoortsteeg). Een van de panden zal de rol vervullen van een guesthouse waar internationale kunstenaars op uitnodiging en op tijdelijke basis deelnemen aan het project. De buurt krijgt door dit project een nieuwe dynamische invulling en zal naar verwachting een nieuwe stroom bezoekers aantrekken.

Redlight Art Amsterdam (RLAA) is een `artists in residence'-project, waaraan nationale en internationale kunstenaars deelnemen. De deelnemende kunstenaars komen uit alle delen van de wereld. Mounira Al Sohl is geboren in Beiroet, Francesca Grilli en de curator Angela Serino in Italië, Ahmet Ogut in Turkije, Achim Lengerer in Duitsland, Egle Budytyte in Litouwen, Laurence Aagerter in Frankrijk, Alexis Blace in de VS en Niels Vis in Nederland. Het is het derde project binnen het Redlight Concept. In januari 2008 is het project Redlight Fashion Amsterdam (modeontwerpers) van start gegaan en in september 2008 Redlight Design Amsterdam (sieradenontwerpers).

Talentontwikkeling
Redlight Art Amsterdam is bedoeld als impuls voor de ontwikkeling van (inter)nationaal toptalent in de creatieve industrie. De kunstenaars werken en wonen in panden die tijdelijk leeg staan. Deze panden zijn tijdelijk leeg komen te staan door de inspanning van de gemeente en het stadsdeel om de criminaliteit op de Wallen terug te dringen (Project 1012). RLAA is een tijdelijk project en staat los van de uiteindelijke bestemming van de panden.

Samenwerking
Redlight Art Amsterdam is een samenwerking van de gemeente Amsterdam, Woonstichting De Key, Kunstenaars&Co en Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA). De selectie van de kunstenaars is gedaan door Kunstenaars&Co en SMBA in samenwerking met een curator die voor dit project is aangesteld. De panden zijn voor een jaar ter beschikking gesteld door Woonstichting De Key.

Pb-013

Noot voor redacties



Gemeente Amsterdam