Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht

Utrecht, 22 januari 2009

Te veel rechtzaken over luchtkwaliteit in Utrecht

Wethouder De Weger kiest voor een schaamlap

De omstreden wethouder De Weger (ChristenUnie) kan voorlopig aanblijven, doordat hij een vingertje gaf aan de vragende hand van de gemeenteraad. De wethouder ligt onder vuur doordat hij rechtszaken verliest over luchtkwaliteit en verkeerscijfers. D66, samen met de VVD, Leefbaar Utrecht, SP en Groep Mossel, heeft gepleit voor een raadsonderzoek. Dit gemeentelijke equivalent van een parlementaire enquête, waarbij mensen onder ede kunnen worden gehoord, is het zwaarste middel dat de gemeenteraad kan inzetten.

D66-raadslid Arjan Kleuver: "Deze wethouder verdient een motie van wantrouwen. Het probleem is dat we de wethouder wel weg kunnen sturen, maar dat daarmee het onderliggende probleem niet is opgelost. Ik wil weten hoe het komt dat de gemeente steeds nat gaat. In elk geval moeten we in Utrecht de luchtkwaliteit gaan meten en niet alleen maar berekenen. Dat voorkomt een hoop ellende."

Coalitiepartijen PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie vonden zo'n raadsonderzoek te zwaar. GroenLinks stelde wel een extern onderzoek voor. D66 vindt dat een slap aftreksel. Kleuver: "GroenLinks liet zich met een kluitje in het riet sturen met het antwoord van wethouder De Weger. Hij zal bekijken hoe er gemeten wordt en gaat kijken hoe externe partijen hierbij worden betrokken. En dat toesturen aan de raad. Dat is alles. D66 wilde het college een net pak geven, maar ze kiezen voor een schaamlap."


Noot voor de redactie,

Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht