Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

5. Januari

Van der Laan: 'Rust en respect bij Auschwitzherdenking'

22-01-2009

'Neem het Midden-Oostenconflict zondag niet mee naar de Auschwitzherdenking in Amsterdam. Van het Nederlands Auschwitz Comité weet ik dat zondag iedereen welkom is, ook mensen uit de Nederlandse moslimgemeenschap. Maar kom, letterlijk, in alle rust en toon respect.' Die oproep deed minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie donderdag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Forum in Den Haag.

Minister Van der Laan kreeg vorige week signalen over oplopende spanningen en onrust bij de moslimgemeenschap over het recente geweld in Gaza. Op diverse plaatsen in het land zijn er demonstraties geweest. Afgelopen woensdag is minister Van der Laan in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van het Nederlands Auschwitz Comité en het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Ook sprak Van der Laan samen met minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking onder meer het Contactorgaan Moslims en Overheid, de Contactgroep Islam, het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland, het Inspraakorgaan Turken en Vluchtelingenorganisaties Nederland.

Alle partijen zijn het er over eens dat de dreigende 'import' van het Midden-Oostenconflict naar Nederland moet worden voorkomen. En dat ook het politieke debat over het Midden-Oosten niet langs etnische of religieuze lijnen moet worden gevoerd. Volgens minister Van der Laan is het van groot belang om in Nederland de dialoog over deze kwestie te blijven voeren. "Alleen door de dialoog aan te gaan en begrip voor elkaars leed te tonen, kunnen we de gevolgen in ons land van het Palestijns-Israëlisch conflict in goede banen te leiden."

Van der Laan pleit ervoor om onderlinge problemen niet te verdoezelen maar te benoemen. 'Want alleen dan raak je de kern van de zaak en kun je samen werken aan oplossingen.'