Provincie Noord-Brabant

Persbericht

Datum 22 januari 2009 Nummer 17

Provincie Noord-Brabant stimuleert museale vernieuwing Subsidiebedrag van 1 miljoen aan Graphic Design Museum

De provincie Noord-Brabant geeft eenmalig een subsidie van 1 miljoen euro aan het Graphic Design Museum in Breda. Tijdens een werkbezoek aan het museum overhandigt gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema (Jeugd, Cultuur en Samenleving) dit bedrag op symbolische wijze.

Het Graphic Design Museum heeft de ambitie om het hoger beroepsonderwijs, het (Brabantse) bedrijfsleven en het museum aan elkaar te smeden om meerwaarde te creëren. Het museum is vernieuwend doordat ze deze verbinding met het bedrijfsleven legt. Enerzijds wordt hierdoor het museum beter zichtbaar, anderzijds wordt de werkgelegenheid in design gestimuleerd. Effect moet dan ook zijn dat de creatieve mensen die afstuderen in Brabant zich hier vestigen en werkzaam blijven. Dit sluit tevens uitstekend aan bij het beleid van de Gemeente Breda. Cultuurwethouder Wilbert Willems verklaart bijzonder ingenomen te zijn met de provinciale subsidie aan het museum.

Het museum gaat kennis over Graphic Design ontwikkelen, verzamelen en toegankelijk maken voor het publiek. In het bijzonder richt het museum zich op het onderwijs, de beroepsopleidingen en het bedrijfsleven. Deze organisaties ontwikkelen een doorlopende leerlijn voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs door middel van educatieve workshops. Bijvoorbeeld door workshops over ontwerpvaardigheden of door communicatie en vormgeving. Om deze workshops te realiseren moet geïnvesteerd worden in conceptontwikkeling, lesmaterialen, trainers en educatief begeleiders.

Daarnaast is er sprake van projectstages en werkervaringsplaatsen in het museum of bij bedrijven. Er komen tentoonstellingen van afstudeerders. Er zal sprake zijn van 'Peer teaching' door studenten als training van didactische en communicatieve vaardigheden voor de latere beroepspraktijk. Er komen seminars en presentaties voor studenten en het bedrijfsleven. Hier worden designers, studenten en het bedrijfsleven gestimuleerd om inzichten over innovatie en creatie te delen. Tevens wordt het nationaal kenniscentrum uitgebouwd. Er wordt daarvoor samengewerkt met verschillende partners uit de erfgoedsector, het onderwijsveld, de beroepsgroep en het bedrijfsleven.

In het provinciaal museumbeleid 2008-2011 is vastgelegd dat de provincie Noord-Brabant vier Brabantse musea meerjarig gaat ondersteunen voor het leggen van de verbinding met de samenleving op sociaal, cultureel of economisch gebied.

Volgens de provincie Noord-Brabant voldoen vier musea aan de provinciale ambities, namelijk het Textielmuseum in Tilburg, het Natuurmuseum in Tilburg, het museum Jan Cunen in Oss en het Graphic Design Museum in Breda. Voor elk van deze musea is E 1 miljoen beschikbaar. Het Textielmuseum en het Natuurmuseum hebben het geld al ontvangen. Nu is het Graphic Design Museum aan de beurt. De plannen van het museum Jan Cunen in Oss zijn nog in ontwikkeling en krijgen dit jaar meer concreet vorm.



Provincie Noord-Brabant