Politie Rotterdam Rijnmond

Donderdag 22 januari 2009


* GETUIGEN GEZOCHT VAN OVERVALLEN
BARENDRECHT/ROTTERDAM - De politie, die de hoogste prioriteit geeft aan het oplossen van overvallen, is op zoek naar getuigen van een drietal overvallen die gisteren plaatsvonden. Alleen samen met u en onze partners kunnen we deze vorm van gewelddadige misdaad bestrijden. Zodra u iets ziet dat u niet vertrouwt belt u dan 112. Als u getuige bent geweest en nog niet benaderd bent door de politie, of als u over informatie en/of beelden beschikt die kunnen leiden tot de aanhouding van de verdachten belt u dan met telefoonnummer 0900-8844. U kunt ook anoniem bellen via 0800-7000.

Preventie fouilleren
In de omgeving van de Pleinweg, waar in de afgelopen dagen een aantal overvallen plaatsvonden, is woensdagmiddag en -avond preventief gefouilleerd. Dit middel is bedoeld om de veiligheid om straat te vergroten en het aantal wapens die in het bezit van burgers zijn terug te dringen.
In totaal zijn in en op de Pleinweg 173 personen gefouilleerd. In Pendrecht zijn later op de avond 21 personen op straat en 81 bezoekers van twee horecagelegenheden gefouilleerd. Er zijn geen vuurwapens aangetroffen.
Een 55-jarige inwoonster uit Barendrecht is woensdagmiddag in haar woning aan de Koperslagerij overvallen. Rond half één drongen twee mannen, onder bedreiging van een mes, de woning van het slachtoffer binnen. De vrouw moest autosleutels, een portemonnee en een aantal sieraden afgeven waarna het tweetal verdween. Het signalement van de overvallers luidt: Twee mannen ongeveer
1.75 tot 1.80 meter lang. Beide verdachten spraken gebrekkig Nederlands. Eén van hen droeg een Noorse muts met oorflappen en een bril. De andere man droeg een grijze bivakmuts en een blauw joggingpak. Beiden droegen gympen. De mannen zijn vertrokken in een vermoedelijk zwarte auto.
Een sigarettenzaak aan de Pleinweg is woensdagmiddag overvallen door een man met een vuurwapen. Rond half drie kwam een blanke man binnen die een pakje sigaretten vroeg. Op het moment dat de 16-jarige jongen, die achter de toonbank stond, de kassa opende om wisselgeld te pakken werd hij met een vuurwapen bedreigd. Hierop nam de overvaller een greep uit de kassa en ging er op een fiets vandoor. Op het moment van de overval was 1 klant in de zaak aanwezig. Deze man is gehoord als getuige.
Het signalement van de overvaller luidt: Een blanke man met een Oost-Europees uiterlijk. Tussen de 30 en 35 jaar oud en ongeveer
1.75 lang. Hij heeft een normaal postuur en droeg een witte muts met horizontale blauwe strepen, een joggingsbroek en een vest. Hij had een rugzak bij zich.
Een 34-jarige man uit Vlaardingen is dinsdagavond rond negen uur in een woning van een vriend aan de Bakkerstraat overvallen. De man had kort ervoor twee vrouwen vanaf de Pleinweg meegenomen naar de woning. Kort nadat één van de dames naar het toilet was geweest en de deur had openlaten staan drongen twee mannen de woning binnen. Er ontstond een worsteling. Toen het slachtoffer een vuurwapen in de broeksband van één van de overvallers zag staakte hij zijn verzet. Hierna werd door de twee mannen de woning doorzocht waarbij een laptop werd meegenomen. Het slachtoffer zag kans om de woning te ontvluchten en de politie te bellen. Hij is voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis. Een snackbar aan de Dordtsestraatweg is woensdagavond rond tien voor half negen overvallen door twee mannen. Een 49-jarige Rotterdammer, die als klant in de zaak stond, werd door één van de overvallers met een vuurwapen bedreigd. Hierna werd geld aan de 37-jarige eigenaar om geld gevraagd. Met een nog onbekend geldbedrag gingen de mannen er vervolgens vandoor.

Slachtofferhulp
Alle slachtoffers kregen slachtofferhulp aangeboden. De aanpak van overvallen heeft voor de politie Rotterdam-Rijnmond de allerhoogste prioriteit en het is de politie dan ook alles aan gelegen om de verdachten aan te houden. Vele tientallen politiemensen zetten dag en nacht alles in het werk om dit voor elkaar te krijgen.
Zowel preventief door gericht en zichtbaar te surveilleren, denk hierbij aan de rondcirkelende helikopter of surveillance tijdens openings- en sluitingstijden en agenten die surveilleren in burgerkleding. Maar ook door onafgebroken recherchewerk om de daders te pakken. De politie arresteerde zo vorig jaar ruim 200 overvallers.
De aanpak van overvallen heeft prioriteit nummer 1. De politie en gemeente hebben vele maatregelen genomen en zoeken daarbij de samenwerking met winkeliers als het gaat om voorzorgsmaatregelen zoals bijvoorbeeld camerasystemen en de DNA-spray. Maar ook het tijdig afromen van geld is belangrijk.
Aan winkelend publiek en bewoners wordt gevraagd om altijd alert te zijn op verdachte omstandigheden. Betaal daarnaast zoveel mogelijk met de pinpas en zorg ervoor dat zo min mogelijk mensen afweten van de mogelijke aanwezigheid van waardevolle goederen of geldbedragen in uw woning/kluis. Doe niet de deur open voor onbekenden die proberen met een smoes uw woning in te komen. De politie gaat verder met de onderzoeken, preventieve acties en ontwikkelt zich hierbij ook op technologisch en innovatief gebied. Voor (potentiële) overvallers geldt dat zij door de politie, hetzij thuis of na het uitzitten van de gevangenisstraf, gewaarschuwd worden. De politie houdt ze in de gaten en zet alles op alles om verdachten van overvallen aan te houden.


* POLITIE ARRESTEERT VERDACHTEN OPENSLIJPEN PARKEERAUTOMAAT EN

AUTODIEFSTAL
Politiemensen van het district Feijenoord-Ridderster hebben woensdagmiddag twee 18-jarige Rotterdammers aangehouden voor diefstal met geweld en autodiefstal.
Een getuige meldde rond twaalf uur dat twee jongens een parkeerautomaat aan de Lodijk open maakten met een slijptol. Surveillerende politiemensen hoorden de melding en zagen de jongens op de Leppedijk lopen. Het tweetal werd aangehouden. Naast de parkeerautomaat stond de auto van de verdachten, die naar later bleek, ook van diefstal afkomstig was.
De Rotterdammers zijn overgebracht naar het politiebureau en in verzekering gesteld. De recherche stelt een nader onderzoek in.


* BRAND IN FLAT; BEWONERS GEËVACUEERD
ZEVENKAMP - De bewoners van een flat aan de Rietdekkerstraat zijn donderdagnacht geëvacueerd na een brand op de 7e etage van het gebouw.
De brand ontstond rond kwart over drie door nog onbekende oorzaak in een woning op de 7e etage. De bewoners zijn door de politie geëvacueerd en tijdelijk ondergebracht in een nabijgelegen opvang van het Leger de Heils. Rond half zes waren alle bewoners weer terug in hun woning.
De politie heeft tijdens de bluswerkzaamheden van de brandweer de 22-jarige bewoner van de woning aangehouden voor het belemmeren van de brandweer tijdens hun werk.
De technische recherche gaat een nader onderzoek verrichten naar de oorzaak van de brand.


* WAARSCHUWING: MEDICIJNEN GESTOLEN
SPIJKENISSE - Woensdagmiddag is er op de Zomerakker een tas met medicijnen gestolen. De eigenaar had deze tas aan zijn fiets gehangen. Op het moment dat hij boodschappen ging doen is de tas, een boodschappentas van de Jumbo, van zijn fiets weggenomen. Dit gebeurde tussen half twee en half drie.
In de tas zat het medicijn Oxazepam. Dit medicijn is schadelijk voor kinderen! Heeft u de tas ergens gezien? Brengt u deze dan naar het dichtstbijzijnde politiebureau of een apotheek.


* JONGEREN BEKEURD NA VERPLAATSEN MARKTKARREN

Politiepersoneel heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee jongemannen aangehouden. Het tweetal verplaatste op de markt aan de Binnenrotte marktkarren. Een passant zag dit en waarschuwde rond kwart voor drie de politie.
Agenten waren snel aanwezig. Op het moment dat de verdachten hen zagen zetten zij het op een lopen. Op de Jan Scharpstraat werden ze aangehouden. Uit onderzoek op het marktplein bleek dat zij ook diverse ventieldopjes van banden van marktkarren hadden verwijderd om zo de banden leeg te laten lopen.
De Rotterdammers van 22 jaar oud hebben beide een bekeuring gekregen voor een actie.


* DRONKEN AUTOMOBILIST VAN DE WEG GEHAALD

Politieagenten van het district Noord hielden in de nacht van woensdag op donderdag een man aan. De 39-jarige Rotterdammer viel op doordat hij rond één uur over de Bergweg slingerde. Vervolgens werd de automobilist aangehouden. Hij bleek onder invloed van alcohol te zijn en had geen rijbewijs bij zich. Hierop is hij overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat hij bijna vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol genuttigd had. De bestuurder heeft bekeuringen gekregen voor het niet hebben van het rijbewijs, onverzekerd rijden, verlopen apk en voor het rijden met verkeerde verlichting.
De officier van justitie bepaald de boete voor het rijden onder invloed.


* VERKEERSCONTROLES OP DE EILANDEN
Politiepersoneel van het district de Eilanden hield woensdag over de gehele dag verkeerscontroles op diverse locaties. Zo werd in Nieuwe-Tonge op de Langeweg, in Spijkenisse op de Schenkelweg en in Hellevoetsluis op de Amnesty Internationallaan gecontroleerd of fietsers de juiste verlichting hadden. In de ochtenduren werden respectievelijk 2, 8 en 28 bekeuringen uitgeschreven. Ook werd aangegeven dat fietsers zonder verlichting slecht zichtbaar zijn voor andere weggebruikers en dat hierdoor regelmatig gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan. In Den Bommel werd na diverse klachten van omwonenden een snelheidscontrole gehouden op de Lageweg. Vier personen overtraden de maximum toegestane snelheid. Eén bestuurder negeerde de stopstreep.
ROCKANJE - In het kader van het wijkveiligheidsplan werd de snelheid gemeten op de Alardusdreef. Hier reed niemand sneller dan de toegestane snelheid.
OUDE TONGE - Ook op de Rijksweg N59 bij Oude-Tonge werden geen overtredingen geconstateerd.
OOSTVOORNE - Op de Tichelarijweg werden tussen half acht en acht uur 's morgens zeven bekeuringen uitgeschreven. Hier negeerde de bekeurde automobilisten een verplichte rijrichting. In Geervliet controleerden politieagenten rond het recreatiegebied Bernisse. Twee personen werden bekeurd voor het nuttigen van alcoholhoudende drank op de openbare weg. Eén persoon had zijn auto op het voetpad geparkeerd. Hiervoor ontving hij een bekeuring.
Tot slot werden er alcoholcontroles gehouden in Spijkenisse en Brielle.
Op de Ruwaard van Puttenweg werden er 143 personen gecontroleerd. Niet één van hen was met teveel alcohol op achter het stuur gaan zitten.
Op de P vd Wallendam werden 40 bestuurders gecontroleerd. Eén persoon bleek teveel alcohol gedronken te hebben om een auto veilig te besturen. Hij had bijna anderhalf keer de toegestane hoeveelheid alcohol genuttigd.


* POLITIE ZOEKT BESTUURDER NA AANRIJDING
BERGSCHENHOEK - De politie van het district Noord wil graag in contact komen met de bestuurder van een auto betrokken bij een aanrijding op de Weg en Bos.
Politiemensen van het district Noord waren woensdagmiddag 14 januari rond het middaguur met spoed onderweg naar een overvalmelding.
In de bocht van Weg en Bos met de Leeuwenakkerweg stond een auto te laden en lossen. Tijdens het passeren van deze auto, ontstond er een aanrijding met een tegenligger. De auto werd geschampt. De politie moest door naar de overvalmelding. De melding bleek later loos te zijn, waarop de agenten teruggingen naar de plek van het ongeluk.
De bestuurder werd niet meer aangetroffen en heeft zich niet bij de politie gemeld. Omdat de auto van de onbekende automobilist schade heeft opgelopen, wil de politie graag met hem in contact komen. Hij wordt verzocht zich te melden bij de politie in Berschenhoek via 0900-8844 of bij het politiebureau.


* AANGEHOUDEN NA SLAAN TRAMCONDUCTEUR
BARENDRECHT - Politieagenten hielden woensdagavond een man aan. De 21-jarige Rotterdammer wordt verdacht van het slaan van een tramconducteur. Woensdagavond reed hij rond half zeven in de tram. Na een woordenwisseling sloeg hij de conducteur in zijn gezicht en stapte hij uit de tram. Een politieagent in vrije tijd zag dit gebeuren en stapte ook uit de tram. Hij waarschuwde collega's in dienst en achtervolgde de verdacht naar een woning aan de Acaciahout. Hier kon de Rotterdammer aangehouden worden. Hij is overgebracht nar het politiebureau voor verhoor


* ONDERZOEK NAAR AANRIJDING
SCHIEDAM - Een 11-jarige meisje is woensdagochtend gewond geraakt bij een aanrijding. Zij liep rond acht uur op een voetgangersoversteekplaats op de Burgemeester van Haarenlaan toen een passerende automobiliste haar door nog onbekende oorzaak over het hoofd zag.
Ambulancepersoneel was snel aanwezig en bracht het meisje naar het Vlietlandziekenhuis. Hier bleek dat zij letsel aan haar schouder had.
De toedracht van de aanrijding wordt onderzocht.