Openbaar Ministerie


* >Landbouwmachines en ...

Landbouwmachines en containers geprepareerd voor drugssmokkel

22 januari 2009 - Landelijk Parket

De Nationale Recherche heeft maandag vier mannen aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van internationale cocaïnetransporten. De mannen prepareerden vermoedelijk zeecontainers en landbouwmachines voor drugssmokkel. De geprepareerde containers zouden naar Mexico en West-Afrika gestuurd worden.

De verdachten gebruikten vermoedelijk verschillende bedrijven als dekmantel voor de voorbereidingen. Bij een jachtenbouwer in Waalwijk werd een container voorzien van verborgen ruimtes, zodat er cocaïne in verstopt kon worden.

De voor de smokkel klaargemaakte container werd opgeslagen bij een ander bedrijf in Rotterdam, dat zich vooral bezig hielt met de in- en verkoop van zeecontainers en de verhuur hiervan.

Een groothandel -gevestigd in hetzelfde pand als het containerbedrijf- verzond de geprepareerde containers naar onder andere Mexico en West-Afrika.

Een transportbedrijf uit Rotterdam stelde een rekeningnummer beschikbaar voor het overboeken van geldbedragen uit Mexico.

De dienst Nationale Recherche van het KLPD heeft woningen in Rotterdam(2), Heusden en België doorzocht. Verder zijn diverse bedrijven in Waalwijk en Rotterdam (3) doorzocht. Daarbij zijn een nepvuurwapen, ruim 175 duizend euro en een geprepareerde container in beslag genomen.

Het onderzoek van de Nationale Recherche liep al sinds november 2007. In het onderzoek is samengewerkt met de Mexicaanse politie.

De verdachten die maandag zijn aangehouden zijn drie mannen van 51, 33 en 46 jaar uit Rotterdam en een man van 58 jaar uit Heusden. De verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en in bewaring gesteld.