Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht

Utrecht, 22 januari 2009

Supermarkt op zondag open

CDA en SP verdraaien uitspraak kiezer

De Utrechtse D66-fractie is het oneens met het CDA en de SP, die vandaag een debat voerden over 5 Albert Heijns die op zondagmiddagen tegenwoordig geopend zijn. CDA en SP vinden dat het indruist tegen het referendum over koopzondagen, dat in 2005 onder de Utrechtse bevolking werd gehouden.

D66-raadslid Arjan Kleuver: "Leuk hoor, dat CDA en SP ineens zo veel waarde hechten aan dat referendum, alleen jammer dat ze de kiezer iets in de mond leggen wat hij niet gezegd heeft. Het referendum ging over koopzondagen in de binnenstad en niet over de AH in Lunetten. Wij weten helemaal niet hoe de kiezer denkt over AH's die op zondagmiddag open zijn, dus moeten we niet doen alsof we dat wel weten. Ik weet alleen dat het er behoorlijk druk is, dus er zal wel vraag naar zijn."

Volgens D66 worden werknemers die bij AH werken op geen enkele manier gedwongen om op zondagen te werken. De fractie heeft onder meer met het hoofdkantoor van AH gebeld. Een woordvoerster van AH zei dat veel werkstudenten juist graag op zondag willen werken, maar dat werknemers die de zondagsrust willen eerbiedigen die vrijheid beslist hebben.

Samen met de VVD, Leefbaar Utrecht en Burger & Gemeenschap stelde D66 voor om de verordening over de winkeltijden uit 1996 toe te passen in het kader van de toegenomen inwoneraantal sinds 1996. De winkeltijdenwet geeft de mogelijkheid tot een ontheffing voor een winkel per 15.000 inwoners. Dat zou betekenen dat er ruimte moet komen voor 20 winkels in Utrecht die open kunnen op zondag. Dat zou ook goed zijn voor de werkgelegenheid en geeft minder rechtsongelijkheid tussen winkels. De motie hiertoe werd echter verworpen.


Noot voor de redactie,