GroenLinks

Europa moet Obama helpen met sluiting gevangenenkamp Guantánamo

Donderdag 22 januari 2009, 12:19u - Kathalijne Buitenweg
* # Buitenland: Europa in de wereld

* Guantanamo Bay

* verenigde staten

Europa moet Obama helpen met sluiting gevangenenkamp Guantánamo Vandaag tekent de nieuwe president van de Verenigde Staten Barack Obama een bevel voor de sluiting van het omstreden gevangenenkamp Guantánamo Bay. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg moet de Europese Unie een bijdrage leveren aan de oplossing voor het plaatsen van de gevangenen. Buitenweg: "Ik ben opgetogen dat het eerste besluit van Barack Obama de sluiting van het detentiekamp Guantánamo is. Het lijkt erop dat hij zijn belofte voor verandering nakomt. Hij geeft hiermee een positief signaal af aan de hele wereld om de rechten van mensen te respecteren."

Oplossing vanuit Europa
Volgens Buitenweg is de overplaatsing van de gevangen een groot probleem voor de VS. Van de tweehonderdvijftig gevangenen in Guantánamo zijn er zo'n tachtig tegen wie volgens de VS voldoende bewijs is voor een strafzaak. Voor de overige is dat niet het geval, het bewijs is onvoldoende of 'besmet' door marteling. Ook kunnen ze door de jarenlange opsluiting potentieel gevaarlijk zijn geworden. Deze groep wordt nu vastgehouden op grond van een veiligheidsrisico. Daarnaast zit er nog een zestigtal personen dat niet kan worden teruggestuurd naar hun land van herkomst, omdat zij daar aan represailles zouden blootstaan.

"Vooral voor de gevangen waartegen geen zaak bestaat is het moeilijk om een oplossing te vinden. Een goed voorbeeld is een groep Oeigoeren. Deze Chinese moslims zijn geen verdachten meer. Ze kunnen niet terug naar China, omdat ze daar gemarteld of gedood zullen worden. Obama heeft de lidstaten gevraagd om hulp. Ik vind dat we die moeten bieden. De EU heeft altijd gepleit voor de sluiting van Guantánamo en we moeten daarom een hand toereiken aan de VS door een groep gedetineerden op te vangen in de EU", zegt Buitenweg.

Buitenweg pleitte namens de Groenen in het Europees Parlement al midden 2007 voor een Europees akkoord om de gedetineerden op te vangen (nieuwbericht). "De EU-landen hebben destijds meegewerkt aan het illegaal overbrengen van verdachten van terrorisme naar Guantánamo. De EU is natuurlijk niet juridisch verantwoordelijk, maar we moeten wel bijdrage leveren aan een oplossing door Obama nu hulp aan te bieden."

Nederlandse reactie
Dinsdag heeft minister Verhagen de Tweede Kamer laten weten niet graag de gedetineerden in Nederland onder te brengen. Hij vindt dat de opvang alleen de verantwoordelijkheid is van de VS. In de Tweede Kamer hebben D66, GroenLinks en de VVD al aangegeven wel de gedetineerden te willen opnemen. Volgens Buitenweg is het van groot belang om juist de mensen te helpen die slachoffer zijn geworden in Guantánamo Bay. "We moeten vooral kijken naar wat Europa voor een bijdrage kan leveren."

Op initiatief van Portugal praten de ministers van Buitenlandse Zaken aanstaande maandag in Brussel over de mogelijke hulp vanuit de EU.