PvdA Rotterdam


Vandaag in de Raad

Do 22 Jan 2009 - Redactie
Vandaag in de Raad

De gemeenteraad sprak vandaag tijdens het actualiteitenuur over het treinongeval nieuwjaarsnacht, de nieuwbouw rondom de Bergse Plas, een sporthal voor gehandicapten en het religieus dialood.

Treinongeval
Nieuwjaarsnacht werden twee jongen bij station Prins Alexander twee jongens geschept door een trein. Leefbaar suggereerde dat deze jongens op het spoor waren geduwd of gejaagd. Burgemeester Aboutaleb weerlegde dit. Na bestudering van camerabeelden en na 27 getuigenverklaringen staat vast dat het een tragisch ongeval is. De jongens zijn vrijwillig het spoor opgelopen. Het OM zal niemand vervolgen.

Bergse Plas
Vorig jaar werd na een burgerinitiatief afgesproken dat het huidige aangezicht van de Bergse Plas door nieuwbouw niet drastisch mag veranderen, bijvoorbeeld door hoge flats. De VVD had signalen ontvangen dat de gemeente zich hier niet aan houdt. PvdA-raadslid Tom Harreman vond dat niet op de zaken vooruit moet worden gelopen. Volgens de PvdA doorloopt de gemeente keurig de wettelijke procedures en spreekt de gemeenteraad daarna over de inhoud van de plannen. Wethouder Hamit Karakus bevestigde dit. Hij stelde dat de discussie over de daadwerkelijke hoogte en plaats van nieuwbouw en de toegankelijkheid van de Bergse Plas voor publiek pas kan worden gevoerd als er concrete plannen zijn. Hij gaf ook aan dat de gemeente een beschermd stadsgezicht voor het gebied heeft aangevraagd.

Gehandicaptensport
Een sportvereniging voor gehandicapten dreigt haar sportlocatie op 1 april kwijt te raken door sloop. De vereniging probeert al tijden een goede vervangende locatie te vinden. PvdA-raadslid Matthijs van Muijen vindt het belangrijk voor de 300 leden van de stedelijke sportvereniging een nieuwe locatie wordt gevonden. Wethouder Jantine Kriens zegde toe direct op zoek te gaan naar een andere locatie. Een tijdelijke oplossing zal zeker op tijd beschikbaar zijn, daarnaast wordt gezocht naar een oplossing voor de lange termijn.

Religieus dialoog
Het stadsbestuur is na de antisemitische demonstraties m.b.t. Gaza om de tafel gaan zitten met organisaties van joden en moslims. Deze organisaties hebben aangegeven de antisemitische leuzen te veroordelen en samen te blijven praten. Ook willen de moslimorganisaties proberen de schuldige groep jongeren te benaderen. Voor Leefbaar reden genoeg om fel uit te halen tegen de islam. PvdA-raadslid Peggy Wijntuin gaf aan dat de PvdA het belangrijk vindt dat iedereen zich in Rotterdam veilig en thuis moet kunnen voelen. Daarom kunnen antisemitische leuzen niet en moeten onveiligheidsgevoelens bij joden worden weggenomen. Dialoog tussen joden en moslims vindt zij hiervoor een goede manier. Wethouder Grashoff gaf aan een goed gesprek met de organisaties te hebben gehad. De gemeente wil het gesprek tussen organisaties en bevolkingsgroepen op gang houden. Het stadsbestuur wilde vooral niet in debat gaan met Leefbaar over een mogelijke godsdienststrijd.