Nederlandse Politiebond


NPB niet onder de indruk van honderd extra rechercheurs

De NPB is niet onder de indruk van de nieuwe inzet van Minister Guusje ter Horst om honderd extra rechercheurs in te zetten ter bestrijding van de georganiseerde misdaad. Zonder oplossing voor het grote aantal bestaande vacatures passen de extra rechercheurs naadloos in het bestaande rijtje van vijfhonderd extra wijkagenten en vijfhonderd extra forensisch assistenten die al eerder waren aangekondigd.

Het lijkt een antwoord op de noodkreet van Ruud Bik (korpschef KLPD). Hij melde eerder deze maand dat het grote personeelstekort bij de nationale recherche de opsporing van georganiseerde misdaad ernstig beperkt. Maar extra recherche functies bieden geen oplossing voor het bestaande personeelstekort. De nationale recherche krijgt de huidige formatie niet gevuld. Honderd extra functies zal dat probleem in eerste aanleg alleen maar vergroten.

De NPB waardeert dat de minister extra capaciteit wil inzetten om een belangrijk opsporingstaak gestalte te geven. Maar het werkelijke probleem, de wijze waarop de bestaande vacatures worden ingevuld, wordt door de minister niet aangepakt.

Enige maatregel die Ter Horst voorstelt is wat doen aan het salaris van rechercheurs om het zo aantrekkelijker te maken. Feitelijk stelde we als NPB tijdens de CAO-onderhandelingen al voor structureel wat te doen aan de salarissen. Niet in de laatste plaats om het werk aantrekkelijker te maken, uitstroom te voorkomen en vacatures in te vullen. Met name de basispolitiezorg kent een groot personeelstekort. Overweegt de minister nu ook voor hen een salarisverhoging?

Gepubliceerd op 22 januari 2009 door Henri Swinkels.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.