Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad: 'Betrek direct betrokkenen bij ratificatie VN-Verdrag'

De CG-Raad heeft kabinet en Kamer nogmaals aangespoord om mensen met een beperking te betrekken bij de ratificatie van het VN-verdrag over de rechten van mensen met een handicap. De hele voorbereiding van deze ratificatie vindt te veel achter de schermen plaats. Dit staat in een brief die de CG-Raad deze week heeft gestuurd aan de Vaste Commissie voor Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Samenspraak

De overheid is bezig met de uitwerking van het VN-verdrag voor Nederlandse wet- en regelgeving. Dat gebeurt binnen de verschillende departementen. De CG-Raad vindt dat die uitwerking meer zou moeten gebeuren in samenspraak met organisaties van mensen met een beperking. Hij stelt daarom voor om een werkconferentie over het VN-verdrag te organiseren. Tijdens die conferentie kunnen departementen, wetenschappers en het maatschappelijk middenveld een gezamenlijke visie ontwikkelen.


* Brief van de CG-Raad aan de Vaste Commissie voor VWS (pdf-bestand, opent in een nieuw venster)

* Brief van de CG-Raad aan staatssecretaris Bussemaker over de procesbrief gelijke behandelingsdossiers (pdf-bestand, opent in een nieuw venster)

Algemeen overleg

Het onderwerp gelijke behandeling zou vandaag in een Algemeen Overleg aan de orde komen. Deze bijeenkomst is nu uitgesteld naar 28 januari. In het overleg komt onder meer de procesbrief aan de orde van staatssecretaris Bussemaker, waarin zij de stand van zaken op het gebied van gelijke behandeling belicht.


* Procesbrief van staatssecretaris Bussemaker van VWS d.d. 29 september 2008

(Geplaatst: 22 januari 2009)

---