Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer dingt mee naar Scholenbouwprijs

Zoetermeer is genomineerd voor de Scholenbouwprijs 2008. Uit bijna 140 aanmeldingen zijn negen scholen genomineerd. Van de vijf genomineerde projecten voor het basisonderwijs is de gemeente Zoetermeer gekozen met de drie scholen van het project De Oosterpoort in de wijk Oosterheem. Wethouder van onderwijs Frans Muijzers is uitgenodigd voor de prijsuitreiking op 29 januari a.s.

Het betreft de scholen Florence Nightingale, de Oostwijzer en de Oranjerie die deel uit maken van een grote integrale welzijnscluster, waarin ook een aantal welzijnsvoorzieningen zijn opgenomen zoals kinderopvang, een jongerenruimte, een wijkcentrum met daarnaast een sporthal en zelfs een bibliotheek.

Het thema van de Scholenbouwprijs 2008 `Het duurzame schoolgebouw, kwaliteit in samenhang' speelde bij de beoordeling een belangrijke rol. Duurzaam verwijst naar de verschillende onderwijsconcepten, het daarmee samenhangende ontwerp, de plaats van de school in de omgeving en de fysieke vertaling in duurzaam bouwen en materiaalgebruik.

Zoetermeer is erin geslaagd om in een voor kinderen aantrekkelijke omgeving vanuit drie verschillende onderwijsconcepten vorm te geven aan een duurzame brede welzijnsvoorziening als samenhangend geheel, zonder daarbij afbreuk te doen aan de eigen identiteit van de drie genomineerde scholen.

De uitreiking van de Scholenbouwprijs 2008 is door Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) in de Jaarbeurs te Utrecht.