Provincie Flevoland

Gedeputeerde Staten trekken extra geld uit voor nieuw cultuurbeleid

Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben voor de periode 2009 - 2012 EUR 370.000 per jaar extra uitgetrokken voor de uitvoering van het cultuurbeleid.. Het totaalbudget voor cultuur bedraagt nu zo'n EUR 13 miljoen, waaronder EUR 7,3 miljoen voor Omroep Flevoland. Deze extra gelden worden besteed aan de versterking van de Steunfunctie Bibliotheken (EUR170.000), een budget voor inspectie en onderhoud van provinciale kunstwerken (EUR20.000) en podiumkunsten (EUR180.000). Het nieuwe beleid legt een accent op jeugd- en jongeren, zoals genoemd in het hoofdlijnenakkoord.

Dit krijgt bijvoorbeeld gestalte in het programma
cultuurparticipatie, in het beleidsplan van NieuwLand en in de ondersteuning van BonteHond en op kleinere schaal in blijvende subsidiëring van het Flevolands Jeugd Symfonie Orkest en het Nederlands Film Festival voor Scholieren. Naast jeugd en jongeren zijn ook verankering en innovatie centrale thema's.
Verankering en versterking van de culturele infrastructuur vindt plaats door 4-jarige subsidiëring van die organisaties die ook 4-jarig worden gefinancierd door het Rijk (BonteHond en De Paviljoens in de basisinfrastructuur, Suburbia en Vis-a-Vis via het Fonds Podium-plus) Landschapskunst blijft speerpunt voor de provincie. Voor de periode 2009-2012 zet de provincie zich in om samen met de gemeente Noordoostpolder een zevende landschapskunstwerk in de Noordoostpolder te realiseren.

GS willen de mogelijkheden van bundeling van steunfuncties op het gebied van cultuur onderzoeken, om te komen tot kwaliteitsverbetering en het bereiken van meer synergie. Cultuurmarketing heeft een eigen plek gekregen in het nieuwe cultuurbeleid. Dit mede als gevolg van de bijeenkomsten die de provincie met haar culturele partners heeft georganiseerd. Ondanks decentralisatie van rijksgeld voor beeldende kunst naar Almere en Lelystad maakt de provincie budget vrij voor cofinanciering van beeldende kunstactiviteiten in de gemeenten Dronten, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde. Archeologie, Bibliotheken en Regionale Omroep maken i.t.t. de vorige nota nu integraal onderdeel uit van het cultuurbeleid.

De Cultuurnota moet nog door Provinciale Staten worden goedgekeurd.