Provincie Flevoland

Verkeershinder bij Harderwijk

Het verkeer van en naar Flevoland moet tot 2010 rekening houden met verkeershinder op de N302 bij Harderwijk. Er vinden werkzaamheden plaats waardoor er minder verkeer gebruik kan maken van deze weg. Het doorgaande autoverkeer wordt zoveel mogelijk verwezen naar andere toegangswegen tot de provincie. Ook het bestemmingsverkeer Harderwijk moet rekening houden met overlast en wordt geadviseerd gebruik te maken van alternatieven zoals fiets en openbaar vervoer.

De N302 bij Harderwijk is een belangrijke toegangsweg voor Flevoland. De verkeersintensiteit op deze weg is de afgelopen jaren zo sterk gegroeid dat de weg meer capaciteit moet krijgen. In opdracht van de provincie Gelderland wordt de N302 nu verbreed over een lengte van ruim vijf kilometer. Voor het doorgaande verkeer wordt er een verhoogde dubbelbaans weg aangelegd en de kruisingen worden ongelijkvloers. Hierdoor kan de weg veel meer verkeer verwerken. De huidige aparte strook voor het bus- en landbouwverkeer op de N302 in het aquaduct en op de brug komt te vervallen. Dit gedeelte van de N302 wordt ook een dubbelbaans weg. Het landbouwverkeer kan straks nog wel gebruik blijven maken van dit gedeelte van de N302 met uitzondering tijdens de spitsuren.

De werkzaamheden zijn inmiddels begonnen en duren tot 2010. De reconstructie van de weg wordt uitgevoerd zonder de N302 af te sluiten. Daarom moet er rekening worden gehouden met verkeershinder. Het doorgaande verkeer tussen de A28 en Flevoland wordt geadviseerd om via de provincietoegangen bij Elburg of Nijkerk te rijden. Er zullen daarvoor in Flevoland borden worden geplaatst. Voor het verkeer dat in Harderwijk moet zijn diverse maatregelen getroffen om als alternatief voor de auto te dienen. Er worden extra bussen in Harderwijk ingezet en de mogelijkheid om het laatste stuk van de reis per fiets af te leggen worden gepromoot. De provincie Flevoland is bezig om te bezien of aan de Flevolandse zijde extra parkeerplaatsen aangelegd moeten worden om daar vandaan met het openbaar vervoer of fiets verder te gaan richting Harderwijk.

Na de uitbouw van de N302 in Harderwijk in 2010 wordt verwacht dat er meer verkeer gebruik zal gaan maken van de N302 en N305 in Flevoland. De provincie Flevoland is bezig met een onderzoek naar de capaciteit op deze wegen. Verwacht wordt dat de komende jaren maatregelen nodig zijn om de doorstroming van het verkeer op deze wegen te waarborgen.

Meer informatie over de werkzaamheden aan de N302 en de bereikbaarheid van Harderwijk vindt u op www.bereikbaarharderwijk.nl.