Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Verkenning over ontwikkelingssamenwerking

Cover V 21
Dit voorjaar verschijnt de WRR-verkenning Doing Good or Doing Better. Development Policies in a Globalising World. Dit interdisciplinaire boek brengt een aantal vooraanstaande academici samen en geeft zowel een beschrijving van de huidige stand van zaken als een analyse van recente ideeën over ontwikkelingssamenwerking.

De wereld verandert, en daarmee het onvoorwaardelijke geloof dat beleid op het gebied van ontwikkelingshulp altijd werkt. In plaats van de nadruk te leggen op het nogal beperkte begrip armoede, heeft deze studie de bedoeling verdieping te bieden voor een breed onderwerp als ontwikkelingshulp. Wat zijn de beweegredenen van ontwikkelingshulp? Welke nieuwe problemen hebben zich aangediend als gevolg van de globalisatie? En welk beleid draagt bij tot ontwikkeling in een wereld die snel verandert?

De artikelen in dit boek beschrijven en analyseren de verschillende soorten ontwikkelingspolitiek, op het gebied van hulp, financiële investeringen, samenwerking, handel en vredespolitiek. Het geeft inzicht in de vage trajecten van ontwikkelingshulp op de verschillende continenten - Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Europa - en beziet opnieuw het begrip van ontwikkelingshulp in een globaliserende, onafhankelijke wereld, op gebieden als migratie, veiligheid en internationaal recht.

Ontwikkelingshulp kan niet langer het ambitieuze, morele project zijn, dat is gebaseerd op een bestaand model van Europese of Amerikaanse economische modernisering. `Doing Better' betekent minder moraliserend, meer bescheiden en pragmatisch, en het serieus nemen van de afhankelijkheid en sociale realiteit, zoals die bestaat in elk land afzonderlijk.