Gemeente Boekel


Verwarring over gereduceerd reizen met de bus

De Provincie en het SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het openbaar vervoer in Noord-Brabant. De Provincie heeft een regeling gereduceerd reizen ingevoerd maar deze regeling geldt niet voor het SRE-gebied.

In het gebied waar de Provincie verantwoordelijk is wordt al enige tijd gewerkt met gereduceerde tarieven. Echter, de gemeente Boekel kent grensoverschrijdende buslijnen (lijn 121 en 25) waar nog steeds het volle pond voor betaald moet worden. Door alle onduidelijkheid rondom de tarieven zijn er zelfs mensen beboet en de bus uitgezet.

Wethouder Ketelaars: "Ik werd er door een medewerker van het postagentschap op gewezen. Zij kon het enigszins verwarrende tarievenstelsel niet meer aan klanten uitgelegd krijgen." Deze situatie is volgens Ketelaars onverteerbaar en onacceptabel. "Het is voor reizigers niet te begrijpen dat er bij het openbaar vervoer een grens ligt tussen Boekel en Gemert (SRE) en dat ze daarom niet in aanmerking komen voor het gereduceerde tarief". Vooral minderjarige MBO en HBO studenten zijn hierdoor gedupeerd. Zij moeten bijvoorbeeld voor een maandabonnement bijna EUR 107,- betalen in plaats van EUR 27,- bij een gereduceerd tarief.

Wethouder Ketelaars stelt dat er in heel Noord-Brabant volgens hetzelfde tariefsysteem moet kunnen worden gereisd, maar vooral bij de buslijnen die regiogrenzen overschrijden. Dus dan ook voor het gereduceerde tarief. Zeker voor de minderjarige studenten die nog geen OV-jaarkaart krijgen. Deze week wordt het voorstel in de Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid van de Provincie besproken. Het voorstel luidt nu dat per 1 april in het SRE-gebied ook gestart wordt met een gereduceerd maandabonnement en een gereduceerd dagtarief (EUR 3,-).

Vanaf april daarom ook vanaf Boekel: De Bus. Beter dus!