Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

4e actieprogramma nitraatrichtlijn

22 januari 2009 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister, mede namens haar collega van VROM, reageert op vragen over een geheim akkoord dat zou zijn gesloten over mest. In haar reactie geeft zij aan dat hier geen sprake van is.

Geachte Voorzitter,

U heeft mij en de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu verzocht om een toelichting te geven op de inhoud en de juistheid van de berichtgeving, onder meer in het Agrarisch Dagblad, over een "geheim mestakkoord" tussen LTO-bestuurders en het ministerie van LNV. Mede namens de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu voldoe ik gaarne aan uw verzoek. Zoals u weet zijn wij met de Europese Commissie in gesprek over de totstandkoming van een nieuw actieprogramma ter uitvoering van de Nitraatrichtlijn. Op 2 oktober 2008 heb ik met uw Kamer gesproken over onze inzet in Brussel. Dit Algemeen Overleg werd op 26 november gevolgd door een Verslag Algemeen Overleg. Daarop heeft in Brussel overleg plaats gevonden.
In het traject om te komen tot de invulling van een nieuw actieprogramma zijn gesprekken gevoerd met diverse maatschappelijke belangenorganisaties. Gesprekken hebben onder andere plaatsgevonden met LTO Nederland, de agrarische vakbonden (NVP, NMV, NAV en NVV) en de Stichting Natuur en Milieu. Bovendien heb ik gebruik gemaakt van de inbreng van een breed samengestelde klankbordgroep. Aan alle partijen is de mogelijkheid geboden schriftelijke inbreng te leveren. Binnen de inzet die ik met uw Kamer besproken heb, heb ik met het landbouwbedrijfsleven overlegd over de uitvoeringsmodaliteiten. Dit om te komen tot een in de praktijk werkbaar en effectief actieprogramma. Er kan immers in de praktijk aan verschillende "knoppen" gedraaid worden om het doel te behalen. De belangrijkste van die knoppen zijn de gebruiksnormen, de werkingscoëfficiënten en de gebruiksvoorschriften. Ik vind het van groot belang om van beschikbare praktijkkennis gebruik te maken. Het zijn immers de ondernemers die met de resultaten moeten werken om zo de doelstellingen van de Nitraatrichtlijn te behalen. Met LTO Nederland is frequenter overleg gevoerd dan met de agrarische vakbonden, omdat het mestdossier een sectoroverstijgend dossier is en omdat binnen LTO alle Zoals ik aan alle partijen met wie ik overleg voer heb gevraagd, heb ik ook aan LTO Nederland gevraagd vertrouwelijk om te gaan met hetgeen is gewisseld. Vertrouwelijkheid is in dit soort processen noodzakelijk om open en diepgravend over de voors en tegens van alternatieven te kunnen spreken. Bovendien is vertrouwelijkheid van belang in verband met het lopende overleg cq de onderhandelingen met de Europese Commissie.
Volgens de berichten zou sprake zijn van een geheim mestakkoord met LTO Nederland. Daarvan is geen sprake. Dat kan ook niet, want een akkoord over het vierde actieprogramma in het kader van de Nitraatrichtlijn wordt gesloten tussen Nederland en de Europese Commissie.
Komende weken hoop ik tot overeenstemming te komen met de Europese Commissie. De resultaten zal ik aansluitend aan uw Kamer voorleggen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg
landbouwsectoren die met dit dossier te maken hebben zijn georganiseerd.