Gemeente Breda

Breda start voorbereidingen maatschappelijke stage


Met de Conferentie Maatschappelijke Stage Breda is op donderdag 22 januari de aftrap gegeven voor een samenwerking tussen verschillende organisaties omtrent de maatschappelijke stage.

Aanleiding is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit ministerie wil dat alle scholieren die vanaf schooljaar 2011-2012 instromen in VMBO (theoretische leergang), HAVO en VWO, tijdens hun schoolloopbaan een verplichte maatschappelijke stage van 72 uur lopen.

Voordeel voor jongeren en samenleving
Bij een maatschappelijke stage snijdt het mes aan twee kanten. Voor de jongere draagt het bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Zij doen vrijwilligerswerk, nemen verantwoordelijkheid voor anderen en leren verschillende groepen in de samenleving kennen. Voor de maatschappij levert het mogelijk en wenselijk - ook vrijwilligers op voor de langere termijn. Enkele voorbeelden van maatschappelijke stages zijn meelopen in een buurthuis, meedraaien op een kinderdagverblijf of coachen van andere jongeren die het moeilijk hebben op school.

Samenwerken en afstemmen
Om van de maatschappelijke stage een succes te maken, zowel voor de jongere als voor de samenleving, is samenwerken en afstemmen tussen de verschillende betrokken organisaties van groot belang. Tijdens de conferentie Maatschappelijke Stage Breda is daar een begin mee gemaakt door onder andere een visie te formuleren en een werkgroep te installeren om daarmee ook daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Betrokken organisaties
Bij de ontwikkeling van maatschappelijke stages zijn de volgende partijen betrokken: scholen van voortgezet onderwijs Breda, vrijwilligersorganisaties, verenigingen en instellingen op het gebied van zorg, sport en cultuur, de Gemeente Breda en omliggende gemeenten.

Maatschappelijke stage niet nieuw
De maatschappelijke stage is niet nieuw. In het afgelopen schooljaar hebben landelijk 533 scholen in het voortgezet onderwijs deze gesubsidieerde stages aangeboden.
De invulling van de huidige maatschappelijke stages verschillen in duur, uitgangspunten, inhoud en begeleiding van de stagiaires.

Breda, 22 januari 2009