Gemeente Utrecht

aanvraag debat raad 22 januari 2009

Aan de leden van de gemeenteraad

Geachte dames en heren,

Vandaag is ingekomen een verzoek van de fracties van de SP en het CDA tot het mogen houden van een debat in de raadsvergadering van 22 januari 2009 inzake de recenten zondagopenstelling van 5 Albert Heijnfilialen in de stad.

Motivatie CDA

Voor het CDA staat de zondagsrust voorop en de uitslag van het referendum dat overduidelijk geen behoefte bestaat aan meer koopzondagen. Het is dan ook niet te rijmen met de ontheffing aan winkels in de wijken op alle zondagen, ook al staat die mogelijkheid in de lokale verordening en ook al was dat niet de specifieke referendumvraag. De ontheffing aan de grote Albert Heinfilialen geeft grote overlast en onbegrip in een aantal wijken , werkt concurrentievervalsend en is voor het CDA het gewraakte achterdeurtje tot algehele zondagsopenstelling. Het had het college gesierd dit eerst met de raad te bespreken. Bovendien druist e.e.a. in tegen recente landelijke wetgeving.

Motivatie SP

Bij het referendum over de koopzondagen in 2005 stemde 65% tegen de uitbreiding van de mogelijkheden hiervoor. De recente uitbreiding van de zondagopenstellingen van 5 Albert Heijnfilialen druist in tegen deze uitspraak van de Utrechtse bevolking en betekent - door de onevenredige concurrentiemogelijkheden van de grote ketens - een extra druk op het voortbestaan van kleinere winkels.

Gezien het gevoelige karakter van de materie, is het voor de SP onbegrijpelijk dat het vrijgeven van de 5 overgebleven vergunningen door het college is doorgevoerd zonder informatie vooraf naar de raad, waarmee de raad mogelijkheid tot een uitwisseling is onthouden. Ook heeft voor zover ons bekend geen enkele publicatie van dit besluit plaatsgevonden, noch is er de mogelijkheid geboden voor bezwaar en beroep. Een debat hierover is wat de SP-fractie betreft alsnog noodzakelijk.

De volgende vragen komen wat CDA en SP betreft aan de orde:
* Waarom heeft het college de uitbreiding doorgevoerd zonder nadere consultatie van de raad (ook na discussie over brief 29/8/2006 in cie) ?
* Wat vindt de raad van de handelwijze van het college?
* Wat vindt de raad van de uitbreiding van de zondagsopenstelling, mede in het licht en naar de geest van de referendumuitslag in 2005?
* Moet de huidige verordening uit 1996 worden gewijzigd en zo ja, hoe?
* De winkeltijdenverordening druist in tegen het landelijke wetsvoorstel dat nu bij de Tweede Kamer ligt. Het college heeft in G4 verband een brief gestuurd naar Minister van der Hoeven dat zij tegen het wetsvoorstel zijn. Graag een goede verklaring voor deze handelwijze, die tegen de wens van de meerderheid van de bevolking ingaat.
* Hoe houdbaar is het toeristisch regime als we zondagopenstellingen krijgen in de wijken en ook de tuincentra, meubelboulevard etc. hierop al meeliften? En hoe houdbaar zijn de criteria om het aantal ontheffingen te maximeren? Met vriendelijke groet,

Marlies Trooster

secretaresse

Griffie Gemeenteraad Utrecht

( 030-2861069, 2 030-2861518,

8 <:mailto:m.trooster>m.trooster@utrecht.nl


* Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

O Bezoekadres: Korte Minrebroederstraat 2, kamer 1.07