Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Dinsdag 22 januari > 20.30 uur:

Praten waar het over moet gaan: waar komt ons geld vandaan?

Debat in De Balie start zoektocht naar optimale hervorming van het financiële systeem

Bijna niemand weet dat ons geld wordt gecreëerd wanneer een lening wordt afgesloten bij een bank. Uit het 'niets', op basis van een schuldbekentenis, wordt het geld geschapen. Daarom spreken we van rentedragend geld. Ons geld kost dus wat. Maar er zijn ook andere manieren om geld in omloop te brengen. Geld gecreëerd door particulieren wordt ook wel complementair geld genoemd. Het zijn monetaire alternatieve systemen die bestaan naast het wettige nationale geldstelsel. Voorbeelden zijn de zogenaamde Liberty Dollar die de waarde van diens valuta koppelt aan goud of het LETS geld dat simpelweg waardepapieren uitgeeft met daarop bijvoorbeeld '10 noppes' zoals in Amsterdam gebeurt. Het zogenaamde CMN (Citizens-Multi-National) kapitaal creëert geld net als de banken, namelijk op basis van schuld, met als groot verschil dat het niet rentedragend is en dus goedkoper. Op 22 januari passeren in De Balie in Amsterdam vanaf 20.30 uur verschillende opvattingen over geldcreatie de revue.

Het debat wordt geleid door econoom Wim Hafkamp die samen met het publiek en met beleids- en opiniemakers op zoek gaat naar steekhoudende hervormingen om de huidige crisis te beperken of zelfs in de toekomst te voorkomen. De voorzetten hiertoe worden gegeven door hervormers als Margrit Kennedy, wereldwijd gerenommeerd expert in complementaire stelsels, Henk van Arkel die met zijn sociale handelsorganisatie STRO al jaren actief is in Latijns Amerika, Anthony Migchiels met zijn Gelre voor Gelderland en Rob van Hilten met de Qoin voor de Amsterdamse regio. Deze zoektocht naar optimale hervorming van het financiële stelsel heeft als doel het huidige stelsel niet alleen stabieler en duurzamer te maken maar ook goedkoper. Valer Mishenko, directeur van Stichting NLnet die zich inzet voor een open informatie maatschappij, zal op eigen titel toelichten hoe betalingssystemen mogelijk zijn zonder gebruik van banken en bankrekeningen en een risico- en kosten verlagende uitwerking zullen hebben op het betalingsverkeer.

Wereldwijd zijn reeds tal van complementaire, niet-rentedragende geldstelsels opgezet om regionale handelsnetwerken, werkgelegenheid en koopkracht te stimuleren. Dergelijke geldstelsels bestaan ook in West-europa. Het succesvolle WIR-stelsel in Zwitserland maakt al sinds de jaren 30 de Zwitserse economie bestendiger voor crises. De WIR is het oudste commerciële ruilsysteem ter wereld met ruim 80.000 MKB-leden en een omzet van ongeveer 2 miljard Zwitserse Frank, zo'n 1.35 miljard Euro. In het stadje Wörgl in Oostenrijk ontstond in dezelfde tijd het zogenaamde Freigeld (Vrijgeld). Het geld was gedekt doordat de gemeente bij de toenmalige Raiffeisenbank een onderpand had gedeponeerd. Het experiment met het vrijgeld was geslaagd te noemen omdat overal in Wörgl weer werd gebouwd en geïnvesteerd, gemeentebelastingen betaald konden worden en ook plaatselijke winkeliers het geld aannamen. Ondanks het feit dat de werkeloosheid afnam van 21% naar 15%, terwijl overal elders in het land de werkeloosheid steeg, werd het "wonder van Wörgl" beëindigd doordat de nationale bank van Oostenrijk met succes procedeerde tegen het experiment. Strikt genomen had alleen deze bank de bevoegdheid om geld uit te geven. Onder dreiging met militair geweld werd het project beëindigd. De vraag is dus: zal de Wörglgeschiedenis zich keer op keer dreigen te herhalen of zal de WIR het lichtend voorbeeld blijken zodat wereldwijd monetaire, complementaire, regionale geldsystemen hun stabiliserende effecten kunnen realiseren?

Voor meer informatie zie: www.debalie.nl/crisisdebat - MAS! Monetaire Alternatieve Systemen, in De Balie, Amsterdam, 22 januari om 20:30.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Tanja den Broeder. (tanja@denbroeder.net).

Telefoonnummer: 06 345 80 305

De Balie > Kleine-Gartmanplantsoen 10 > 1017 RR Amsterdam > www.debalie.nl