FNV

Embargo 22 januari 2009, 00:00 uur.

Banken investeren spaargeld nog steeds niet verantwoord Eerlijke Bankwijzer brengt consument duidelijkheid

De meeste banken investeren het geld van hun spaarders nog steeds in bedrijven die betrokken zijn bij milieuvervuiling, slechte arbeidsomstandigheden, schendingen van mensenrechten en wapenleveranties aan dictaturen. Veel banken hebben nog nauwelijks beleid om dit soort investeringen te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie en FNV.

Vooral Aegon, DSB, Frieslandbank en SNS komen slecht uit het onderzoek. Deze banken kijken niet of nauwelijks of hun investeringen maatschappelijk verantwoord zijn. Middenmoters in het onderzoek zijn Fortis, ABN Amro en ING; ze scoren op enkele onderwerpen voldoende, maar vaker opvoldoende of slecht. Alleen ASN en Triodos springen er goed uit; Rabobank/Robeco redelijk.

Op de Eerlijke Bankwijzer kunnen spaarders in een oogopslag zien hoe de banken exact scoren op klimaat, wapenhandel, arbeidsrechten, mensenrechten en andere onderwerpen. Spaarders worden kritischer. Ze willen weten of hun spaargeld veilig is en steeds meer mensen willen ook weten of banken hun spaargeld verantwoord investeren. Tot nu toe was het voor consumenten ondoenlijk om dat te achterhalen. Via www.eerlijkebankwijzer.nl kunnen spaarders nu bewuster kiezen voor een bank en de besteding van hun spaargeld.

Consumenten kunnen via de website ook bezwaar maken tegen specifieke investeringen van hun bank, bijvoorbeeld door het sturen van een Gele Kaart, of eenvoudig van bank wisselen. Na lancering van de Eerlijke Bankwijzer wordt ieder kwartaal aan de hand van een praktijk geval onderzocht of de banken hun papieren beleid daadwerkelijk in praktijk brengen.

De Eerlijk Bankwijzer en het onderzoek worden gepresenteerd tijdens het symposium 'Een duurzame financiële sector', met sprekers als Arnold Heertje, Herman Mulder, Alice Ukoko (Nigeria), Manoj Goyal (Nepal) en een videoboodschap van minister van Financiën Wouter Bos. Vertegenwoordigers van de onderzochte banken zijn ook aanwezig.

Het symposium vindt plaats op donderdag 22 januari 2009 in geldmuseum De Munt, Leidseweg 90 Utrecht, van 14:00 tot 17:00 uur.



FNV