VU Medisch Centrum

Embargo tot 22 januari 2009 12.00 uur

Amsterdam, 21 januari 2009
006/BH

Innovatiefonds Zorgverzekeraars schenkt 4,5 miljoen euro aan Alzheimercentrum VUmc Strijd tegen volksziekte Alzheimer krijgt stevige impuls

Met een schenking van 4,5 miljoen euro stelt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars het Alzheimercentrum VUmc in de gelegenheid op korte termijn een nieuwe, gespecialiseerde en herkenbare polikliniek met een landelijke functie te realiseren. In de nieuwe polikliniek krijgen de zorg voor Alzheimerpatiënten (in het bijzonder jong-dementerenden), de vroegdiagnostiek en vooral ook de innovatie in de zorg voor deze patiënten een nieuwe impuls. VUmc en Innovatiefonds Zorgverzekeraars creëren hiermee een expertisecentrum voor (jong-)dementerenden, waarin zorg en wetenschap op het hoogste niveau plaatsvinden.

Patiëntenzorg, diagnose en onderzoek zullen in de nieuwe polikliniek fysiek bij elkaar gebracht worden. Reizen door het gebouw en verblijf in steeds andere ruimtes behoren straks tot het verleden. De dementerende patiënt staat in deze nieuwe setting letterlijk en figuurlijk centraal door toepassing van de principes van 'healing environment'. Bij de bouw wordt rekening gehouden met de toenemende groei van de vraag naar optimale diagnostiek en behandeling van deze groep patiënten.

Prof. dr. Philip Scheltens, hoofd van het Alzheimercentrum VUmc, is uitermate verheugd met de steun van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars: 'De ziekte van Alzheimer is op de eerste plaats natuurlijk een persoonlijk drama voor de patiënt en zijn of haar naasten. Daarnaast is het ook maatschappelijk gezien een urgent onderwerp. Als we niets doen is over 20 jaar de ziekte van Alzheimer volksziekte nummer één. Het is mijn ambitie om binnen 15 jaar een afdoende behandeling te hebben voor deze ziekte. De schenking van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars brengt het realiseren van deze ambitie een stuk dichterbij. Over de hele wereld werken artsen en onderzoekers aan een behandeling voor de ziekte. Met de steun van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars kunnen wij onze positie als toonaangevend onderzoekscentrum uitbouwen en daar de nieuwste ideeën over zorg voor Alzheimerpatiënten aan toevoegen.'

In het Alzheimercentrum VUmc zijn onderzoek en patiëntenzorg letterlijk hecht vervlochten. Vrijwel alle patiënten die het Alzheimercentrum bezoeken, nemen deel aan wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek van het Alzheimercentrum VUmc richt zich op vroege diagnose en jong-dementerenden. De afgelopen jaren hebben onderzoekers en artsen van het Alzheimercentrum VUmc meerdere toonaangevende wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars maakt de schenking bekend op het symposium 'Hoofdzaken' op 22 januari in de Jaarbeurs te Utrecht.