Raad van State


donderdag 22 januari 2009
11.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Billybird Park Hemelrijk" van de gemeente Uden. Billybird is een recreatiepark aan de Zeelandsedijk in Volkel. Het bestemmingsplan maakt de uitbreiding van Billybird met een bungalowpark op het terrein tussen het naaktstrand in Volkel en de bossen bij Odiliapeel mogelijk. Meerdere inwoners van Odiliapeel en Volkel zijn het niet eens met de uitbreiding en verzoeken de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200808652/2)

11.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Overbetuwe heeft verleend voor een tank- en autoservicestation aan de Rijksweg Zuid in Elst. Het gaat om een tankstation ten zuiden van de kern Elst, dat op relatief korte afstand ligt van de Betuweroute. Het zal onder meer ondergrondse tanks voor LPG, diesel en benzine omvatten. Twee omwonenden zijn het niet eens met de vergunning en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hun woningen liggen op een afstand van ongeveer 65 meter van de eerste bebouwing van het tankstation. De omwonenden vrezen onder meer voor onveilige situaties en voor een verslechtering van de luchtkwaliteit. Ook zijn zij bang dat zij overlast zullen hebben van geluid, trillingen en licht van het verkeer. (zaaknummer 200802581/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering door het bestuur van de Luchtverkeersleiding Nederland in Schiphol-Oost om aan de "Stichting Schiphol wanbeleid" verslagen van vergaderingen en alle schriftelijke correspondentie met negen partijen openbaar te maken. Het gaat om documenten over het Groenenbergterrein, een stuk grond dat ligt in het verlengde van de Aalsmeer landingsbaan. Over dit stuk grond is jarenlang een conflict geweest tussen projectontwikkelaar Chipshol, Schiphol, Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer. De Stichting is het niet eens met de weigering. De rechtbank van Amsterdam heeft haar in een eerder beroep in juli vorig jaar in het gelijk gesteld. De Luchtverkeersleiding is het daar niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van het hoger beroep verzoekt de Luchtverkeersleiding de Raad van State de uitspraak van de rechtbank te schorsen, zodat de documenten nog niet meteen openbaar hoeven te worden gemaakt. (zaaknummer 200806313/1)

13.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "Woon- en recreatiepark Scheerwolde" van de gemeente Steenwijkerland. Het plan maakt 52 woningen, een recreatiepark met ongeveer 260 recreatiewoningen en een passantenhaven en waterplas mogelijk tussen Scheerwolde en Wetering. Onder meer de Stichting tot behoud van de Wetering en de Stichting Natuur- en Milieuplatform Steenwijkerland zijn het niet eens met de komst van het recreatiepark en verzoeken de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200807605/2)