Provincie Antwerpen


22 -01-2009

Provincie Antwerpen brengt detailhandel op volledig grondgebied in kaart

Resultaten moeten gemeenten helpen met dynamisch economisch beleid


----------
Het provinciebestuur heeft 170.000 euro over om alle detailhandel op haar grondgebied in kaart te brengen. Zowel het aanwezige aanbod (winkels, supermarkten, leegstand,...) als de aanwezzige vraag (koopstromen) worden in het voorjaar van 2009 onderzocht. "Het inzicht van deze resultaten zal nuttig zijn voor de 70 gemeenten in de provincie Antwerpen om een dynamisch detailhandelsbeleid te voeren. Detailhandel is niet alleen een belangrijke werkverschaffer, maar is tevens medebepalend voor de uitstraling van de gemeente en de regio." aldus Koen Helsen (Open Vld), gedeputeerde bevoegd voor economie.

De detailhandel in de provincie Antwerpen is een belangrijke economische sector, die een prominente rol speelt in de aantrekkelijkheid van centra en binnensteden. Het is een streven naar een evenwicht tussen alle facetten van vraag en aanbod. Het nastreven van dit evenwicht is een delicate oefening die enerzijds afhankelijk is van een reeks factoren zoals de bereikbaarheid,... en anderzijds rekening moet houden met een reeks van evoluties zoals de toegenomen mobiliteit,...

Het provinciebestuur van Antwerpen laat een detailhandelsstudie uitvoeren om zo tot een optimaal detailhandelsbeleid te komen. Deze studie is een speerpunt binnen het gemeentelijk economisch beleid.

Het eerste deel van deze studie omvat een analyse van de vraag- en aanbodstructuur van de detailhandel in de gehele provincie Antwerpen. De uitvoering van deze studie werd door de deputatie toegewezen aan WES vzw en Locatus bvba. De globale raming van deze opdracht bedraagt ongeveer 170.000 ¤.

De bedoeling van het eerste deel waarmee in januari 2009 van start wordt gegaan, is om de aanwezige vraag (koopstromenonderzoek) en het aanbod (winkels, supermarkten, leegstand,...) van de detailhandel in dde provincie Antwerpen in kaart te brengen. Het inzicht van deze resultaten zal nuttig zijn voor de 70 gemeenten in de provincie Antwerpen om een dynamisch detailhandelsbeleid te voeren. Detailhandel is niet alleen een belangrijke werkverschaffer, maar is tevens medebepalend voor de uitstraling van de gemeente en de regio.

Het ganse traject van deze studie wordt begeleid door een stuurgroep onder voorzitterschap van gedeputeerde voor economie Koen Helsen (Open Vld) en verder bestaande uit ambtenaren van verschillende steden en gemeenten, de provincie alsook prof. Dr. Ann Verhetsel. "De informatie die deze studie zal verstrekken zal voor de eerste keer een helder inzicht verschaffen in de detailhandelsstructuur van alle 70 gemeenten van onze provincie en is dus van grote waarde,' aldus Koen Helsen.

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Koen Helsen, Open Vld
tel. 0477 77 52 88
www.koenhelsen.be