Gemeente Dronten


21-01-2009

Onderzoek leefbaarheid Dronten

Ruim 5.000 inwoners van de gemeente Dronten krijgen vanaf 23 januari 2009 een enquête in de brievenbus over de leefbaarheid in Dronten.

Eerder werd in 2006 een leefbaarheidsmonitor gehouden onder de naam Lemon. Gemeente Dronten en Oost Flevoland Woondiensten houden gezamenlijk eens per twee jaar een onderzoek naar de leefbaarheid onder bewoners van de gemeente. De enquête is toen uitgezet onder een steekproef van ruim 4.200 inwoners, verspreid over alle buurten van de gemeente Dronten. Door de leefbaarheidsmonitor iedere twee jaar uit te voeren kan worden gevolgd hoe de leefbaarheid zich gedurende de jaren ontwikkelt.

Naast de beleving van de inwoners worden ook objectieve gegevens verzameld van verschillende samenwerkingspartners op het gebied van overlast, inkomensopbouw, inzet hulpverlening, criminaliteitscijfers etc. Op deze manier wordt de beleving van leefbaarheid getoetst aan feitelijke gegevens die over de buurten bekend zijn. Aan de hand hiervan worden verbeteracties gestart voor buurten die dat het meest nodig hebben.

In Biddinghuizen is in de afgelopen twee jaar veel gebeurd op het gebied van leefbaarheid, modernisering, zwaluwkastjes, zaken vanuit het wijkteam en de pilot leefbaarheid. Ook heeft de samenleving zich onder leiding van de vereniging Dorpsbelangen eensgezind ingezet voor een multifunctioneel centrum. Uit de leefbaarheidsmonitor 2009 zal blijken of de genomen maatregelen volgens de inwoners effect hebben gehad. Om nog gerichter te kunnen werken aan leefbaarheid met de mensen die er wonen, is nu de volgende meting.

De ingevulde enquête kan geretourneerd worden aan de gemeente Dronten. Onder de retour ontvangen enquêtes worden 10 waardebonnen verloot van 25,-. Mei 2009 worden de uitkomsten van de tweede leefbaarheidsmonitor bekend gemaakt. Bewoners kunnen op internet zien hoe hun eigen buurt scoort op verschillende leefbaarheidsaspecten (www.lemoninternet.nl).