EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

22 januari 2009

EVO VERWELKOMT BRUSSELS VOORSTEL VOOR VEREENVOUDIGING ZEEVAARTREGELS

EVO verwelkomt het voorstel van de Europese Commissie om douaneregelgeving voor zeevaart te vereenvoudigen. Hiermee verminderen de administratieve lasten voor het intra-Europese vervoer over zee aanzienlijk en wordt dit type vervoer aantrekkelijker voor de handel en industrie. Het past bovendien in het streven om de logistieke keten zo duurzaam mogelijk te maken. EVO hoopt dan ook dat het voorstel van de Europese Commissie op zo kort mogelijke termijn in concrete maatregelen zal worden omgezet.

De vereenvoudiging heeft betrekking op ingewikkelde douaneformaliteiten die voor het wegvervoer al sinds het wegvallen van de binnengrenzen in 1993 niet meer gelden. Ook veterinaire controles kunnen veel beter onderling door de lidstaten worden gecoördineerd. Daarnaast wordt ook een vereenvoudigde regeling voor loodsdiensten genoemd. EVO pleit al geruime tijd voor gelijke behandeling van alle vervoersmodaliteiten, ook wel level playing field genoemd. EVO vindt het dan ook een goede zaak dat het verschil in douaneregelgeving tussen scheepvaart en wegvervoer mogelijk zal worden opgeheven. De Commissie verwacht dat de eerste maatregelen tussen 2010 en 2013 zullen worden ingevoerd.

EVO merkt overigens op dat de overstap naar shortsea op de Oostzee en de Noordzee wel minder aantrekkelijk wordt voor verladers door de introductie van een zogenaamde "Low Sulphur" toeslag. Dit is een extra bedrag dat rederijen in rekening brengen vanwege het gebruik van de duurdere laagzwavelige brandstof. Vanzelfsprekend is het aan verladers zelf een keuze te maken voor de vervoerswijze.