Gemeente Delft

Eerste inspecteur openbare ruimte begint in Tanthof

Tanthof is de eerste Delftse wijk die gaat kennismaken met een wijkinspecteur voor de openbare ruimte. Wethouder Anne Koning stelt de inspecteur donderdag 22 januari voor aan de wijk. Als de ervaringen positief zijn wil de gemeente ook in andere wijken inspecteurs aanstellen.

Wethouder Anne Koning juicht het toe dat de gemeente ervaring opdoet met deze manier van wijkgericht werken: "De wijkinspecteur kan uitstekend bijdragen aan de verbetering van de leefbaarheid in de wijk omdat hij of zij de wijk heel goed leert kennen en voor bewoners en andere partijen als aanspreekpunt kan dienen. Dit bevordert het snel signaleren en oplossen van problemen in de openbare ruimte."

Aandachtspunten van de wijkinspecteur zijn onder meer afvalproblematiek (foutief aangeboden afval en illegaal storten van grofvuil), hondenoverlast, parkeeroverlast en het illegaal in gebruik nemen van de openbare ruimte. Samen met de politie houdt de wijkinspecteur zich ook bezig met overlast van jeugd.

De wijkinspecteur richt zich primair op de leefbaarheid van een wijk en zorgt daarbij voor maatwerk. De wijkinspecteur kan zelf handhavend optreden. Als het nodig is, schakelt hij collega's van 'handhaving en toezicht' in voor specifieke acties op het gebied van de veiligheid of voor acties die een grootschaliger of meer complex karakter kennen.

De wijkinspecteur bouwt contacten op met bewoners en ondernemers en met de partners in de wijk, zoals politie, stadsbeheer, woningcorporaties en de wijkcoördinator. Hij of zij neemt deel aan de verschillende bestaande wijkoverleggen en streeft naar een efficiënte, knelpuntgerichte inzet van handhavingcapaciteit.

Noot voor de redactie (