Ingezonden persbericht



---


Persbericht, voor directe publicatie

VAPRO helpt industrie met praktische opleidingsplannen tijdens werktijdverkorting

Den Haag, 22 januari 2009. Veel industriële bedrijven kampen met een abrupte terugval in de vraag en moeten de productie terugschroeven. De schaarse operators en technici zitten tijdelijk zonder werk maar ze zijn op termijn onmisbaar. Hoe kan een bedrijf op een bedrijfseconomisch verstandige manier met dit dilemma omgaan? VAPRO, de belangrijkste branche-opleidingsorganisatie van sociale partners in de procesindustrie, schiet deze bedrijven te hulp door middel van een pakket aan producten en diensten. Dit pakket wordt deze week gelanceerd met de campagne "VAPRO maakt van stilstand vooruitgang".

Voordat de crisis toesloeg waren industriële bedrijven volop bezig met de werving van vakbekwame medewerkers. Enerzijds heeft de industrie te kampen met een sterke uitstroom van ervaren medewerkers als gevolg van vergrijzing, anderzijds is de instroom van goede startende operators en technici beperkt. Nu de terugval in de vraag en de gevolgen daarvan voor de productie zo abrupt zijn ingetreden kampt de industrie met een extra vraagstuk. De schaarse operators en technici zitten tijdelijk zonder werk maar ze zijn op termijn onmisbaar. Ze zijn namelijk hard nodig zodra de productie weer op gang komt. Hoe kan een bedrijf daar op een bedrijfseconomisch verstandige en financieel haalbare manier mee omgaan?

VAPRO, de belangrijkste branche-opleidingsorganisatie van sociale partners in de procesindustrie, schiet hierbij te hulp. Het credo is om slim gebruik te maken van eigen mensen. In combinatie met financieringsregelingen (bijvoorbeeld werktijdverkorting, WTV, ESF) ligt resultaatgerichte scholing binnen handbereik. Door nu opleidingen ter hand te nemen wordt geanticipeerd op een toekomstig tekort aan vakbekwame technische medewerkers. Mochten medewerkers worden ontslagen, dan moeten arbeidskrachten tools meekrijgen zodat ze snel in de eigen of een andere sector weer aan de slag kunnen. Het Ministerie van SZW vraagt van bedrijven die een verzoek om werktijdverkorting doen dat er een scholingsplan aan ten grondslag ligt. Ook bij de bedrijven die geen werktijdverkorting aanvragen, of daarvoor niet in aanmerking komen, moet scholing onder de aandacht worden gebracht. Geen productie zonder operators en geen enkel bedrijf is er bij gebaat dat zijn goede operators weglopen.

VAPRO garandeert resultaat door bedrijven praktische opleidingsplannen aan te bieden. Deze plannen kunnen ook worden gebruikt voor een eventuele aanvraag voor werktijdverkorting. VAPRO legt veel nadruk op de aanpak dat operators zelf collega's opleiden en de eigen kennis bijschaven. Dit vraagt bovendien weinig extra kosten. Daarbij kunnen meteen de juiste randvoorwaarden worden geschapen voor een goede doorstart zodra de economie aantrekt. Hierbij moet worden gedacht aan oplossingen rond thema's als milieu, duurzaamheid, veiligheid en natuurlijk vergrijzing. VAPRO denkt ook mee over mogelijkheden van subsidies of cofinanciering.

Het thema "Maak van Stilstand Vooruitgang" zal VAPRO onder de aandacht brengen via radio en publicaties en benadrukken dat bedrijven kunnen profiteren met de resultaatgerichte aanpak van VAPRO. Vooral bedrijven die op korte termijn behoefte hebben aan ondersteuning op het gebied van subsidie aanvragen en/of opleidingsmogelijkheden kunnen terecht voor een snelle resultaatgerichte oplossing met gebruik van eigen medewerkers. Voor informatie kunnen zij contact opnemen met het VAPRO-team dat standby staat om de nodige informatie te geven en direct een afspraak maakt om van stilstand vooruitgang te maken.

Voor meer informatie zie www.vapro.nl



Ingezonden persbericht