Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

In 2009 loopt van veel hypotheken de rentevaste periode af Hypotheekbezitter accepteert verlengingsvoorstel te makkelijk

Rotterdam, 22 januari 2009 - Teveel huiseigenaren accepteren klakkeloos het verlengingsvoorstel dat hun hypotheekverstrekker hen aan het eind van de rentevaste periode voorschotelt. "We merken dat consumenten bij het afsluiten van een hypotheek uitgebreid shoppen op zoek naar het beste aanbod, maar dat dit aan het eind van de rentevaste periode nauwelijks gebeurt", aldus Bas Millenaar, directeur van De Hypotheker. "Zonde, want dit is juist een moment om weer te vergelijken en te voorkomen dat maandlasten onnodig gaan stijgen."

Aanleiding voor Millenaars uitspraken is het feit dat in 2009 bij een grote groep huizenbezitters de rentevaste periode van hun bestaande hypotheek afloopt. "De ervaring leert dat veel consumenten het verlengingsvoorstel automatisch accepteren", weet Millenaar. "Een goede voorlichting over de mogelijkheden kan al snel voordeel opleveren. Veel aanbieders hanteren verschillende tarieven; doorgaans worden nieuwe hypotheken tegen een lager tarief aangeboden dan hypotheken die voor verlenging in aanmerking komen. Wij kunnen precies bepalen of een consument ook daadwerkelijk een te hoge rente in rekening wordt gebracht. Het aflopen van de rentevaste periode is een van de weinige momenten waarop meestal boetevrij kan worden overgestapt op een andere hypotheek of naar een andere geldverstrekker. Daarmee is het dus een uitgelezen moment om als huizenbezitter te onderzoeken of de huidige hypotheek nog wel zo goed bij de persoonlijke situatie en wensen past."

Millenaar vindt dat de consument beter moet worden voorgelicht over wat de mogelijkheden zijn na het ontvangen van een verlengingsvoorstel. De Hypotheker gaat daarom de komende periode de groep huizenbezitters die te maken krijgt met een aflopende rentevaste periode, extra informeren om te voorkomen dat maandlasten onnodig gaan stijgen.


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (