ISZF

Kennisnetwerk Directeuren Shared Services en ICT een feit

Donderdag 22 januari gaven een drietal directeuren van gemeentelijke ICT Shared Services organisaties het startsein voor de vereniging Kennisnetwerk Directeuren Shared Services en ICT.

Het kennisnetwerk ondersteunt leidinggevenden van Shared Services organisaties met een ICT component. Door kennis en ervaring over organisatie- en besturingsvraagstukken op het gebied van ICT-samenwerking met elkaar te delen. Het kennisnetwerk ICT-samenwerking stelt daarnaast kennis beschikbaar aan (potentiële) intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Tijdens de feestelijke kick-off bijeenkomst van het kennisnetwerk (in het Concern Congres Centrum van de gemeente Amsterdam) lichtten verschillende directeuren van Shared Service organisaties de veranderopgave waar zij voor staan toe. Dit kennisnetwerk is een initiatief van vier gemeentelijke samenwerkingsverbanden en wordt in de opstartfase ondersteund door EGEM i-teams. ICT Samenwerking
ICT Samenwerking in gemeenteland is hot. Tenminste dat blijkt het uit het groeiende aantal gemeenten dat samenwerkt of overweegt dit te gaan doen. De samenwerking wordt meestal ingegeven door de wens om de dienstverlening te professionaliseren, de kwetsbaarheid van de organisatie te verlagen en/of de kosten te reduceren. Dit wordt versterkt door de ontwikkelingen op het gebied van de moderne en elektronische overheid zoals het Nationaal Uitvoeringsprogramma Dienstverlening en e-overheid (NUP). Het Shared Services model waarbij een aantal gemeenten hun ICT activiteiten bundelen in een aparte organisatie, wordt steeds vaker gekozen om vorm te geven aan een samenwerkingsverband. De vraagstukken waarmee deze jonge organisaties geconfronteerd worden zijn nieuw, en complex. Een kennisnetwerk voor Shared Service organisaties en ICT Deze ontwikkelingen hebben de ICT Samenwerkingsverbanden ISZF, Equalit en het ICT Servicehuis Amsterdam en het Servicecentrum Drechtsteden ertoe aangezet om een kennisnetwerk op te richten voor directeuren Shared Services en ICT. Binnen dit kennisnetwerk zullen management-, organisatie- en bestuurlijke vraagstukken waar Shared Services organisaties mee geconfronteerd worden aan bod komen. Zo wordt kennis en ervaring uitgewisseld over de veranderopgave waar deze organisaties voor staan. Het kennisnetwerk wil deze kennis en ervaringen beschikbaar aan (potentiële) intergemeentelijke samenwerkingsverbanden die aspirant lid kunnen worden van de vereniging.

Meer informatie of lid worden?
Het lidmaatschap van de vereniging Kennisnetwerk Directeuren Shared Services en ICT staat op persoonlijke titel open voor directeuren van Shared Services organisaties. Voor hen die nog geen leiding geven aan een dergelijke organisatie maar zich nog in een voorbereidende fase bevinden, is het mogelijk om aspirant-lid te worden. Meer informatie over de vereniging en een aanmeldingsformulier voor het (aspirant) lidmaatschap is te vinden op de website van EGEM i-teams. .