Zelf niet kunnen zien, maar wel door velen herkend worden


Auteur `Krijg ik nog een zoen van je?' gebruikt bekendheid ter promotie van boek voor en over palliatieve zorg

SNEEK, 20090122 -- Cees Smit, auteur van het boek waarvan de hele opbrengst gaat naar het steunpunt van vrijwilligers in de palliatieve zorg: `Krijg ik nog een zoen van je?' wordt, sinds hij meewerkte aan een filmpje van RTL-4, door velen herkend. De NS gaat plaatjes met grootletter en braille aanbrengen op de trapleuningen in de stations en voor de promotie daarvan is de blinde Cees Smit benaderd.

"Dat was tijdens de opening van het Louis Braillejaar," vertelt Smit. Ik stond net te nippen van een glaasje rode wijn, toen ik telefonisch het verzoek kreeg van de chef persdienst van RTL-4 Of ik bereid was direct naar Leiden af te reizen voor de opnames. Tja, wat doe je dan? Gaan natuurlijk."

Met zijn vrouw Els en zijn hond Lewis is hij afgereisd naar station Leiden, heeft een uurtje opnames in de kou doorstaan en was prompt dezelfde avond in het RTL-nieuws te zien. Bij het weekoverzicht een dag later zat hij er ook weer bij. En nu wordt hij dus vele malen op straat herkend en zomaar aangesproken.
"Ik begin langzaamaan een BN'er te worden," beseft hij.

Geen probleem. Zijn bekendheid gebruikt hij ook om aandacht voor zijn boek te vragen. Het verhaal van de vlinderlichte roman speelt zich af in het hospice Utrecht, waar terminale patienten tijdelijk worden opgevangen. Alle opbrengsten van het boek komen ten goede aan het landelijke steunpunt voor vrijwilligers palliatieve en terminale zorg (VPTZ) te Bunnik, een doel dat Cees Smit nauw aan het hart gaat en waarvoor hij zich voortdurend en actief inzet. Al meer dan 5.000 exemplaren van zijn boek zijn verkocht en Cees hoopt dat er in dit bijzondere jaar voor de VPTZ (25-jarig jubileum) nog vele duizenden boeken zullen volgen. Zijn vrouw Els verzamelt allerlei mailtjes, brieven en kaarten van mensen die hun gevoelens na het lezen van zijn boek aan hem kenbaar maken.

Dus, komt u een wat grijzende, slanke man van ongeveer 60 jaar tegen, vergezeld van een kastanjebruine Golden Retriever en een stapeltje boeken in zijn tas, wees dan niet verbaasd. Spreek hem aan en ongetwijfeld zult u dan zijn naam herkennen: Cees Smit.

Bestellen:

Krijg ik nog een zoen van je
Krijg ik nog een zoen van je
Smit, C & C. Smit