Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam/Amsterdam, 22 januari 2009

Omzet Air Products 2,2 miljard dollar in eerste kwartaal van 2009

Air Products (NYSE:APD), de Amerikaanse leverancier van gassen en chemicaliën met diverse productielocaties en kantoren in Nederland, heeft in het eerste kwartaal van haar fiscale boekjaar in 2009, dat eindigde op 31 december 2008, een omzet gerealiseerd van 2.195 miljoen dollar. Dat betekende een daling van negen procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008, die met name veroorzaakt werd door tegenvallende omzetten in de business units Electronics and Performance Materials en Merchant Gases. De brutowinst bedroeg in het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2009 312 miljoen dollar, een daling van 24 procent.

"In het afgelopen kwartaal zagen we een verdere verslechtering van de economie, waardoor we te maken hebben met het zwakste, economische klimaat, dat we ooit gezien hebben. Het is duidelijk, dat de schokken in de wereldeconomie het consumentenvertrouwen hebben aangepast en daardoor ook een flinke impact hebben gehad op vrijwel alle segmenten waarin onze klanten actief zijn. Als reactie op de teruglopende omzet zullen we een agressief beleid voeren om onze kosten structureel te verlagen", zei CEO John McGlade van Air Products in een toelichting op de cijfers.

In de business unit Merchant Gases (bulk- en cilindergassen) daalde de omzet in het eerste kwartaal van 2009 met 8 procent naar 925 miljoen dollar. De daling deed zich voor in vrijwel alle marktsegmenten en alle regio's. De winst daalde met 15 procent tot 171 miljoen dollar. Tonnage Gases (gassen, die per pijpleiding aan klanten geleverd worden) liet een omzetdaling van zes procent naar 744 miljoen zien. De omzetdaling werd vooral veroorzaakt door de lagere volumes in de metaal- en chemische industrie. De winst daalde met twee procent licht naar 109 miljoen dollar. De omzet van de business unit Electronics and Performance Materials daalde met 21 procent naar 407 miljoen dollar, de winst met 63 procent naar 25 miljoen. Deze daling was het gevolg van teruglopende consumentenvraag naar elektronica, auto's en huizen. De omzet van Equipment and Energy steeg met 19 procent naar 120 miljoen dollar, met name als gevolg van de stijgende verkoop van air separation units (ASU's). De winst van Equipment and Energy steeg daalde met 25 procent naar 7 miljoen.

"Zolang het economische klimaat zo zwak is, blijven we werken aan de handhaving en waar mogelijk verdere uitbreiding van onze sterke marktposities. Voor de korte termijn zullen we de noodzakelijke maatregelen nemen om verbetering van resultaten en verdere groei in de toekomst mogelijk te maken. We hebben een aantal mooie projecten en uitdagingen in het verschiet liggen. Dankzij onze sterke balans en onze goede toegang tot de kapitaalmarkt zullen we proberen optimaal van deze mogelijkheden gebruik te maken", zei McGlade.


---