Ingezonden persbericht


Persbericht
22 januari 2009

Nieuwe Nederland 4 player biedt meer kijkgemak voor de digitale themakanalen

Deze week heeft de publieke omroep haar nieuwe player voor Nederland 4 gelanceerd. De twaalf digitale themakanalen worden nu in één player getoond. Met deze Silverlight player wordt de kijkervaring op Nederland 4 en het gebruiksgemak voor de digitale themakanalen sterk verbeterd.

Nederland 4 is de online portal voor alle digitale themakanalen van de publieke omroep. Op www.nederland4.nl zijn de themakanalen Spirit 24, /Geschiedenis, 101 TV, Consumenten TV, Cultura, Hilversum Best, Humor TV, Journaal 24, Sterren.nl, Politiek 24 en Opvoeden doe je zo! live te bekijken.

Voorheen startte de kijker voor elk themakanaal een aparte player. Door alle themakanalen in één player onder te brengen is het kijkgemak groter. Ook degenen die geen digitale televisie hebben kunnen nu makkelijk langs alle themakanalen zappen . Daarnaast zijn er per kanaal gidsgegevens te zien in de player. Dankzij de picture-in-picture-techniek kan de gebruiker in de gaten houden wanneer zijn favoriete programma op bijvoorbeeld Humor TV start terwijl hij verder zapt langs de overige kanalen.

Silverlight
Om de player te kunnen gebruiken moeten gebruikers de Silverlight-plug-in van Microsoft installeren. Met de live sportuitzendingen tijdens de zomer heeft de NOS al veel positieve ervaring met Silverlight opgedaan. De uitzendingen op Nederland 4 worden aangeboden als live wmv-streams. Er is om praktische redenen nu voor Silverlight gekozen. Het is namelijk niet mogelijk om deze streams in Flash af te spelen. Silverlight werkt onder Windows XP, Vista en Mac OS X, met verschillende browsers waaronder Explorer, Firefox en Safari.