Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 22 januari 2009

Slechte voorzorgsmaatregelen tegen beter weten in
Wintersporters nemen grote risico's op de piste

Terwijl 90% van de skiërs en 92% van de snowboarders zegt te weten dat ze een groot risico op blessures hebben nemen ze maar heel weinig maatregelen om letsel te voorkomen. En dit terwijl 97% van de wintersporters wel precies weet wat ze daarvoor moet doen. Deze cijfers komen uit een enquête van Consument en Veiligheid en de Nederlandse Ski Vereniging op de site www.voorkomblessures.nl. Er deden in totaal 2100 skiers en 700 snowboarders mee aan het onderzoek.

Bij de skiërs weet 98% dat ze eenvoudig blessures kunnen voorkomen. Exact hetzelfde percentage skiërs vindt het goed afstellen van de bindingen echter meer dan genoeg. Een paar skilessen nemen om op te frissen wat alweer een jaar geleden is geleerd is volgens 79% van de skiërs niet nodig. Ook weet deze groep niet wat voor warming-up ze het beste kunnen doen.

In totaal 96% van de snowboarders weet wat er nodig is om veilig de helling af te gaan. Bij deze groep vertrouwt men vooral op beschermingsmiddelen (82%) en ook hier wordt een opfris lesje als overbodig beschouwd (71%).

"Nederlandse wintersporters staan één of twee weken per jaar in de sneeuw. Na vijf jaar hebben ze dus amper twee maanden ervaring en dat is bedroevend weinig vergeleken met de bewoners van bijvoorbeeld de alpenlanden. Het is daarom juist van groot belang om elk jaar weer even een paar uur les te nemen. Zo geniet je ook meer van je vakantie, want met gips is er weinig lol meer te beleven.", aldus Joris Gieske, woordvoerder van de Nederlandse Ski Vereniging.

Beide groepen vinden bovendien een fysieke voorbereiding in Nederland overbodig "omdat ze toch al aan sport doen". Gieske: "wie het hele jaar zaalvoetbal speelt of golft is echt niet fysiek voorbereid op de wintersport. Net zoals een voetbaltraining geen goede basis is voor waterpolo".

Ondanks het duidelijke nut van een helm is dit beschermmiddel niet populair bij de wintersporters. Slechts 31% van de snowboarders draagt altijd een helm en bij de skiërs is dat aantal slechts 6%. "De pistes worden steeds drukker en de kans op ongelukken neemt daarmee toe. Je gaat op de piste meestal harder dan een brommer en een helm is onder die omstandigheden geen overbodige luxe", aldus Joris Gieske.

Kijk op www.wintersport.nl/veiligheid voor tips om fit op wintersport te gaan.



Ingezonden persbericht